Militari rusi stationati in regiunea separatista moldoveana Transnistria au efectuat marti manevre.

Cateva sute de militari rusi au efectuat exercitii antiteroriste si o simulare a apararii bazei militare in care sunt stationati, a declarat colonelul Oleg Koscetkov, un purtator de cuvant al Comandamentului Militar rus de Vest, citat de MEDIAFAX.

Comandantul fortelor NATO in Europa, generalul Philip Breedlove, si-a exprimat duminica ingrijorarea cu privire la faptul ca Transnistria ar putea deveni urmatoarea tinta a presedintelui rus Vladimir Putin, dupa anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat ca suspecteaza Moscova ca vrea sa recurga la tactica utilizata in Crimeea, si anume sa organizeze manevre militare cu scopul de a pregati incursiuni transfrontaliere rapide.

Pe de alta parte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anuntat marti pe site ca a doborat duminica un avion fara pilot care survola regiunea transnistreana si ca ar fi restabilit inregistrarile video realizate de aparatul de zbor, ajungand la concluzia ca acesta a fost lansat "de pe teritoriul Ucrainei".

Tot colonelul Oleg Koscetkov anunta vineri ca trupe ruse au efectuat manevre in regiunea separatista moldoveana cu scopul de a antrena militarii rusi in vederea unui evetual atac inamic. In cadrul scenariului acestor exercitii. "una dintre principalele sarcini ale trupelor de mentinerea pacii a fost sa asigure apararea civililor in zone de lupta", declara purtatorul de cuvant al armatei ruse.

Exercitiile de la sfarsitul saptamanii trecute au avut loc in contextul in care presedintele moldovean Nicolae Timofti si-a exprimat anterior ingrijorarea cu privire la o eventuala repetare a scenariului din Crimeea in tara sa si a anuntat ca presedintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, dupa modelul din Crimeea, alipirea la Rusia.

Republica Moldova, o tara in care majoritatea populatiei vorbeste limba romana, are in partea de est o zona locuita de minoritati ruse si ucrainene - Transnistria. Aceasta regiune s-a despartit de Chisinau, cu sustinerea Moscovei, in urma unui razboi, in 1992, dupa un an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, insa independenta Transnistriei nu a fost recunoscuta de nicio tara.

Citeste si:
Rusia acuză Ucraina că ar planifica să invadeze Transnistria
Rusia acuză Ucraina că ar...

Rusia mentine, de atunci, aproximativ 440 de militari insarcinati cu "mentinerea pacii" in regiune, plus un contingent insarcinat cu protejarea unor depozite de armament datand din perioada sovietica, impotriva vointei Guvernului moldovean si in pofida unui angajament asumat in 1999 de a le retrage.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.