Vicepresedintele american Joe Biden a declarat ca Statele Unite ar putea sa trimita trupe, in cadrul unui sistem prin rotatie, in statele baltice, pentru a asigura astfel aceste foste republici sovietice, ingrijorate de incorporarea Crimeei in Rusia.

"Studiem un anumit numar de masuri suplimentare pentru a spori ritmul si amploarea cooperarii noastre militare, inclusiv o (trimitere prin) rotatie a unor forte americane in regiunea Balticii pentru exercitii terestre si navale, dar si misiuni de antrenament", a declarat Biden intr-o conferinta de presa comuna cu presedinta lituaniana Dalia Gribauskaite si omologul sau leton Andris Berzins.

In prezent, Statele Unite nu au nicio baza militara in statele baltice, unde se afla doar sase avioane americane, in cadrul unei misiuni NATO.

Vicepresedintele american a avertizat ca "atat timp cat Rusia continua pe calea pe care se afla, ea se va confrunta cu o izolare politica si economica tot mai mare".

La randul sau, presedinta lituaniana a acuzat Rusia ca "se foloseste de o forta brutala pentru a redesena harta Europei", subliniind ca situatia constituie "o amenintare directa" la adresa securitatii regionale.

Vicepresedintele Statelor Unite efectueaza o vizita la Vilnius, dupa ce a efectuat o vizita la Varsovia, unde a asigurat marti Polonia de sustinerea americana si a condamnat actiunea Rusiei in Crimeea, catalogand-o drept "confiscarea unui teritoriu", amenintand totodata Moscova cu noi sanctiuni.

"Vreau sa fie absolut clar pentru voi si pentru toti aliatii nostri in regiune ca angajamentul nostru in (domeniul) autoapararii reciproce, definit de articolul 5 al (Tratatului) NATO, este sigur ca fierul", a declarat el in capitala poloneza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.