Portretul unei divinitati greco-romane, extras dintr-o straveche fresca din Pompei, a fost furat de persoane ramase deocamdata neidentificate, a dezvaluit, marti, administratia acestui sit arheologic inclus in patrimoniul mondial UNESCO,

Acest act de vandalism a fost comis intr-o zona inchisa pentru public, in Casa lui Neptun.

Fragmentul cu un diametru de 20 de centimetri, pe care apare chipul zeitei Artemis, a fost dislocat din ansamblul din care facea parte cu ajutorul unui obiect metalic, se precizeaza in comunicatul emis de administratia sitului.

Acest mod de operare a avariat considerabil fresca, realizata in diverse tonuri de roz, care orna unul dintre peretii unei camere din acea constructie antica. Zeul Apollo, care era desenat in fata lui Artemis, se uita de acum la o gaura alba in zid.

Furtul a fost descoperit miercuri, 12 martie, de un paznic, in timpul unui rond, dar a fost tinut secret la cererea anchetatorilor.

Acestia se intreaba cum a putut fi realizat un astfel de furt intr-un sit arheologic atat de bine controlat, desi zona in chestiune nu era monitorizata prin camere de supraveghere.

Ei analizeaza activitatile paznicilor si imaginile surprinse de celelalte camere de supraveghere din sit.

Umberto Pappalardo, profesor la Napoli, expert in arheologie, a indepartat ipoteza potrivit careia autorii furtului ar fi hoti de arta dornici de a vinde portretul zeitei pe piata internationala. Dupa parerea lui, autorii sunt mai degraba hoti de rand.

"Vanzarea acestui fragement, provenind dintr-un sit atat de cunoscut, pare sa fie foarte dificila", a spus el.

Noul administrator al sitului, Massimo Osanna, a spus ca "totul a fost facut" pentru a regasi fresca si a profitat de ocazie pentru a reaminti ca intarirea serviciului de paza din Pompei reprezinta una dintre prioritatile sale.

Aceasta descoperire a generat un val de indignare in Italia, cotidianul Messaggero vorbind pe prima pagina despre "o rusine pentru tara".

Citeste si:
Șase români au fost arestați după ce au jefuit un templu budist din...
Șase români au fost arestați...

Andrea Marcucci, presedintele Comisiei pentru cultura din Senat, considera ca "Pompei moare din cauza unor intarzieri, a neglijentei si a birocratiei".

Acest furt a generat emotie si dincolo de granitele italiene. Comisarul european pentru Cultura Androulla Vassiliou s-a declarat "cu adevarat intristata", precizand pentru agentia de presa Ansa ca hotii au luat cu ei "un patrimoniu inestimabil care apartine tuturor, italienilor, europenilor, dar si generatiilor viitoare".

In ultimii trei ani, Pompei a fost teatrul a numeroase incidente, precum prabusirea unui stalp de sustinere a unei pergole din resedinta lui Loreius Tiburtinus in decembrie 2011, precedata de spectaculoase prabusiri ale unor ziduri din Casa Gladiatorilor si din Casa Moralistului.

In septembrie 2012, o barna de sustinere a acoperisului acoperit cu tigla de la faimoasa Vila a Misterelor a cedat.

Citeste si:
Ce sugereaza cel mai vechi fragment de roca de pe Terra
Ce sugereaza cel mai vechi...

Templul lui Venus si un zid al necropolei din Pompei au fost la randul lor avariate la inceputul acestei luni din cauza ploilor puternice, determinand Uniunea Europeana sa ceara Italiei "sa se ingrijeasca mai bine de Pompei, un loc emblematic pentru Europa, dar si pentru lumea intreaga".

Raspunzand la aceasta solicitare, Italia a anuntat ca va debloca imediat un fond de 2 milioane de euro pentru intretinerea sitului.

Premierul Matteo Renzi a facut apel, totodata, la investitori privati pentru a ajuta la restaurarea ruinelor.

Anul trecut, un ambitios plan de restaurare a fost initiat, pentru un cost de 105 milioane de euro, finantat de UE cu 41,8 milioane de euro.

Dar, potrivit cotidianului Corriere della Sera, doar 588.000 de euro au fost cheltuiti pana in prezent, reprezentand doar 0,56% din fondurile disponibile.

Citeste si:
Capcane turistice: 10 destinatii supraevaluate si alternativele lor
Capcane turistice: Top 10...

Pompei, acoperit cu cenusa generata de eruptia vulcanului Vezuviu, pe 24 august 79 e.n., reprezinta, in ciuda acestor distrugeri, cel mai bine conservat sit arheologic din epoca romana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.