Ucraina protesteaza oficial fata de recunoasterea "Republicii Crimeea" de catre Rusia, a anuntat diplomatia ucraineana.

Intr-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe a anuntat ca a remis o "nota verbala" diplomatului rus Andrei Vorobev prin care denunta acordul privind alipirea Crimeei la Rusia, semnat de Moscova si autoritatile separatiste din peninsula.

Invocand normele dreptului international, Ucraina considera ca Rusia a anexat o parte din teritoriul ucrainean, potrivit comunicatului.

In plus, seful Statului Major ucrainean, generalul Mihailo Kutin, l-a sunat omologul sau rus, generalul Valeri Gherasimov, pentru a denunta "sprijinul si participarea" militarilor rusi la atacul armat din Simferopol, soldat cu doi morti.

Potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean al Apararii, Kutin i-a spus lui Gherasimov ca fortele ruse sunt responsabile de "tragedia" produsa la Simferopol, capitala Crimeei.

Generalul Kutin l-a informat pe interlocutorul sau ca militarii ucraineni din Crimeea au fost autorizati sa-si foloseasca armele pentru a se apara si l-a invitat sa ceara trupelor ruse sa se indeparteze de unitatile ucrainene.

Totodata, el a propus infiintarea unei comisii comune "pentru a impiedica o escaladare si o noua varsare de sange" in Crimeea.

Militarii ucraineni din Crimeea se pot alatura armatei ruse sau sunt "liberi sa paraseasca peninsula", a anuntat marti purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de MEDIAFAX.

Potrivit unor date, aproximativ 20.000 de militari ucraineni se afla in prezent in Crimeea.

Marti, un atac armat la Simferopol, capitala Crimeei, s-a soldat cu doi morti, un militar ucrainean si un membru al "fortelor de autoaparare" proruse, a anuntat o purtatoare de cuvant a politiei locale, citata de agentia de presa Interfax-Ukraine, relateaza AFP.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Conflictul cu Rusia, in Crimeea, intra intr-o faza militara, a apreciat marti premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, in urma atacului asupra unei unitati din Simferopol.

Crimeea a fost alipita, marti, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin si autoritatile separatiste din peninsula ucraineana.

Chiar daca acest document a intrat in vigoare imediat, parlamentarii rusi vor trebui sa ratifice o lege care sa includa in Federatia Rusa doi noi subiecti, Crimeea si orasul Sevastopol, care se bucura de un statut special. Data acestei ratificari, o simpla formalitate, nu a fost preciz


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.