Estimarile Pentagonului privind planificarea amplasarii scutului antiracheta in Romania si Polonia sunt "optimiste", potrivit raportului Government Accountability Office (GAO).

Government Accountability Office a facut o evaluare a programului de aparare antiracheta in Europa, apreciind ca raportul Departamentului Apararii referitor la acest subiect ofera informatii insuficiente, iar estimarile privind achizitionarea si livrarea unor echipamente pentru Abordarea Adaptiva in Etape privind Apararea Antiracheta din Europa (EPAA) sunt optimiste.

Cu toate acestea, Departamentul Apararii intentioneaza sa declare faza a doua si a treia a EPAA "apte din punct de vedere tehnic" in 2015, respectiv 2018, se arata in raportul publicat saptamana trecuta, scrie MEDIAFAX.

Pentru faza a doua (la care participa si Romania), GAO a notat ca versiunea 8.2 a soft-ului folosit pentru lansarea unui interceptor va fi disponibil abia din 2017. Totodata, si alte capabilitati care erau programate pentru livrare in 2015 ar putea fi amanate pentru 2017.

Intarzieri ar putea apararea si in ceea ce priveste contributia radarului la capabilitatile integrate ale scutului din Europa.

Autorii raportului mai precizeaza ca problemele aparute la o componenta cheie a rachetei SM-3 Block IB au fost rezolvate, dar la un test recent au fost observate noi probleme la aceeasi componenta. Totodata, productia anuala de rachete SM-3 Block IB trebuie sa creasca pentru a indeplini capabilitatile necesare pentru 2015. Government Accountability Office este o agentie independenta, care face evaluari, audit si investigatii pentru Congres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.