Potrivit unui raport al Institutului international de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI) India, Pakistan si Arabia Saudita si-au sporit importurile de arme in ultimii cinci ani, pe o piata mondiala in expansiune neta.

Importurile indiene au progresat cu 111% intre anii 2004-2008 si perioada 2009-2013, trecand de la 7% la 14% din totalul importurilor mondiale, afirma SIPRI. Importurile pakistaneze de sisteme de arme majore au progresat in acelasi timp cu 119% si de la 2% la 5% din piata mondiala.

China (5% din importuri), Emiratele Arabe Unite (4%) si Arabia Saudita (4%), completeaza toul celor cinci tari importatoare. Cu 14% din piata mondiala, volumul de importuri ale Indiei este astfel aproape de trei ori mai ridicat decat cel al Pakistanului si Chinei, care urmeaza in clasamentul tarilor importatoare.

In perioada 2009-2013, Statele Unite, cu 29% din piata mondiala, si Rusia (27%) au fost principalele tari exportatoare de armament, situandu-se cu mult in fata Germaniei (7%), a Chinei (6%), a Frantei (5%) si Marii Britanii (4%).

Rusia a furnizat Indiei 75% din importurile acesteia de armament, devansand Statele Unite, care i-au asigurat 7%. China, in schimb, detine 54 la suta din importurile Pakistanului, iar Statele Unite 27%. Potrivit institutului, fluxurile de armament au crescut puternic intre 2008 si 2013 in directia Africii, Americii, Asiei si Oceaniei, in timp ce s-au diminuat catre Europa.

Importurile de armament ale tarilor arabe din Golf au crescut cu 23% intre anii 2004-2008 si perioada urmatoare, pentru a totaliza 52% din importurile tarilor din Orientul Mijlociu. A 18-a tara importatoare in anii 2004-2008, Arabia Saudita s-a ridicat pe locul cinci mondial in urmatorii cinci ani, scrie MEDIAFAX.

Potrivit SIPRI, mai multe tari din Golf au investit puternic in sisteme de aparare aeriana si rachete, cu "importante comenzi de avioane de lupta" din Marea Britanie si Statele Unite. Acestea din urma reprezinta 45 la suta din livrarile de armament in tarile din Golf si ar urma sa mentina acest nivel de exporturi si in anii care vin.

O alta evolutie notabila pe piata, Brazilia a crescut importurile in perioada 2009-2013, cu achizitia a patru submarine de la Franta, vehicule blindate de la Italia si 36 de avioane de lupta de la Suedia. Al optulea importator mondial, Coreea de Sud s-a dotat cu avioane de lupta si de recunoastere, cu rachete si sisteme radar, pentru a-si consolida capacitate de a intercepta rachete nord-coreene.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.