Partidul Progresului (SNS), aflat la putere in Serbia, a obtinut o victorie zdrobitoare la alegerile care au avut loc duminica. Conservatorii proeuropeni au luat 50 la suta din voturi la alegerile anticipate cea mai evidenta din 1990, care le permite sa formeze singuri noul Guvern.

"Mi se pare ca de acum este clar ca lista partidului nostru va avea o majoritate indiscutabila", a declarat seful Partidului Sarb al Progresului, vicepremier si ministru in exercitiu, Aleksandar Vucici, citat de MEDIAFAX.

"Este cel mai bun rezultat din 1990" obtinut de un partid intr-un astfel de scrutin, a subliniat cel care va fi fara indoiala noul sef al Guvernului.

"Sunt sigur ca Serbia isi va continua drumul spre UE, lupta impotriva coruptiei", a adaugat el.

Potrivit estimarilor CESID, un organism independent care urmareste scrutinul, SNS ar obtine intre 160 si 250 de locuri in Parlament.

Un astfel de rezultat nu a fost inregistrat in Serbia din 1990, cand partidul lui Slobodan Milosevici a castigat 194 de mandate.

SNS este urmat de actualul sau aliat in coalitia guvernamentala, Partidul Socialist (SPS), care a obtinut 15 la suta din voturi, respectiv 50 de mandate, potrivit aceleiasi surse.

Circa 6,7 milioane de alegatori au fost chemati la urne pentru a reinnoi Parlamentul.

Scrutinul a fost organizat cu doi ani inainte de incheierea mandatului de patru ani al Parlamentului, la cererea SNS care, puternic in urma inceperii negocierilor de aderare la UE in ianuarie, vrea un mandat mai clar pentru a intreprinde reforme economice dificile in aceasta fosta republica iugoslava a carei economie este in plina criza de mai multi ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.