Consiliul UE, reunit vineri in formatul ministrilor pentru Transport, a aprobat propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru cetatenii R. Moldova, urmatorul pas fiind publicarea in Jurnalul Oficial, masura intrand in vigoare la 20 de zile dupa.

"Cetatenii R. Moldova, care detin pasapoarte biometrice, vor putea calatori in Spatiul Schengen fara viza, in urma amendamentelor la Regulamentul nr. 539/2001. (...) Tinand cont de faptul ca Regulamentul va fi publicat (in Jurnalul Oficial al UE - n.r.) in cursul lunii aprilie, liberalizarea vizelor ar urma sa intre in vigoare la inceputul lunii mai 2014", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Pentru a obtine un pasaport biometric, moldovenii trebuie sa plateasca 39 de euro si sa astepte 30 de zile. Daca doresc sa-l obtina in trei ore, pretul este de 127 de euro.

Parlamentul European a votat, la 27 februarie, eliminarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova.

Europarlamentarii au aprobat propunerea de Regulament a Parlamentului European si Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 539/2001 de stabilire a listei tarilor terte ai caror resortisanti trebuie sa detina viza pentru trecerea frontierelor externe si a listei tarilor terte ai caror resortisanti sunt exonerati de aceasta obligatie.

Astfel, Comisia a propus transferarea Republicii Moldova de pe lista negativa pe lista pozitiva a tarilor ai caror cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in Spatiul Schengen. Comisia si-a motivat propunerea prin "progresele considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor". In acest sens, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din noiembrie 2013, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE si a devenit prima tara din cadrul Parteneriatului Estic care a indeplinit toate cerintele aferente Planului de actiune privind liberalizarea vizelor.

"Republica Moldova a facut multe progrese. R. Moldova este prima tara din vecinatatea estica a UE care beneficiaza de instrumentul de facilitare a vizelor. Noi sprijinim perspectiva europeana a Moldovei, dar este important sa ne asiguram ca Moldova va continua acest parcurs european", a declarat, in cadrul dezbaterilor din februarie, Marian-Jean Marinescu, raportor din umbra din partea PPE pentru proiectul de ridicare a vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Semnificatia liberalizarii vizelor pentru oamenii obisnuiti este considerabila, deoarece aduce "beneficii concrete" cetatenilor din Republica Moldova, multi dintre acestia detinand deja un pasaport romanesc, se arata in expunerea de motive. Pe de alta parte, UE are "la dispozitie o oportunitate majora pentru a trimite un semnal politic puternic catre Republica Moldova si a contribui la transformarea vietilor a milioane de oameni", se arata in textul rezolutiei legislative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.