Parlamentul European ar putea suspenda acordul comercial UE-SUA daca programul de supraveghere a comunicatiilor dezvoltate de Agentia americana Nationala de Securitate (NSA) continua, arata o rezolutie adoptata in sesiunea de la Strasbourg.

UE ar trebui sa suspende acordul cu SUA privind datele bancare, precum si "acordul zonei de siguranta" privind datele private, se arata in textul rezolutiei, iar lupta impotriva terorismului nu va putea niciodata justifica supravegherea secreta si ilegala, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Rezolutia a fost votata cu 544 voturi pentru, 78 impotriva si 60 abtineri. "Dezvaluirile lui Snowden ne-au dat o sansa sa reactionam. Sper ca vom transforma aceste reactii in ceva pozitiv si de durata in mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativa de protectie a datelor de care sa putem fi toti mandri" a declarat raportorul Claude Moraes. "Este singura ancheta internationala in supravegherea de masa (...) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de ancheta", a adaugat el.

Parlamentul European ar trebui sa nu dea consimtamantul final privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP) cu SUA inainte ca drepturile fundamentale UE sa fie pe deplin respectate, se subliniaza in rezolutie, care adauga ca protectia datelor ar trebui exclusa din negocierile comerciale. Acest consimtamant "ar putea fi pus in pericol cata vreme activitatile de supraveghere si interceptarea comunicatiilor in institutiile UE si in reprezentantele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate", spune textul rezolutiei PE.

Eurodeputatii mai cer si "suspendarea imediata" a principiilor de viata privata din "zona de siguranta" (standarde voluntare de protectie a datelor pentru companiile non-UE care transfera date personale ale cetatenilor europeni catre SUA). Aceste principii "nu ofera o protectie adecvata pentru cetatenii UE", spun deputatii, cerand SUA sa propuna noi reguli de transfer al datelor personale care sa respecte cerintele protectiei datelor in UE.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Acordul privind Programul Statelor Unite de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste (TFTP) ar trebui, de asemenea, suspendat pana cand vor fi clarificate acuzatiile ca autoritatile SUA au acces la datele bancare ale cetatenilor UE dincolo de prevederile acordului, subliniaza eurodeputatii.

De asemenea, textul rezolutiei mai cere si un "program de protectie pentru europenii care denunta nereguli", ce ar trebui sa se concentreze pe "complexitatea denuntului de nereguli in domeniul serviciilor de informatii". Statele UE ar mai trebui sa aiba in vedere si protectia internationala fata de orice forma de persecutie pentru cei care denunta nereguli.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.