Criza ucraineana risca sa conduca la o solutie dureroasa, cu care Occidentul nu este de acord, dar pe care ar putea sa fie nevoit sa o accepte, si anume sa abandoneze Crimeea pe mana lui Vladimir Putin pentru a salva independenta Ucrainei.

Aceasta impartire intre marile puteri necesita ca anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea sa satisfaca ambitia presedintelui rus de a ramane in Istorie ca cel care a restaurat puterea Rusiei, afectata de prabusirea fostei Uniuni Sovietice.

O asemenea strategie ar putea sa-i aduca critici presedintelui american Barack Obama si sa displaca fostilor sateliti ai fostei URSS din Europa de Est, care se tem pentru securitatea lor. Niciuna dintre marile puteri nu pare pregatita sa infrunte Rusia pentru a apara Crimeea, o regiune pe care liderul sovietic Nikita Hrusciov a desprins-o din Rusia in 1954 si a "dat-o" Ucrainei, in cadrul URSS.

In acelasi timp, occidentalii ar vrea sa vada Ucraina iesind din zona de influenta a Moscovei, avand astfel o tara prietena la frontiera cu Rusia, scrie MEDIAFAX.

"Occidentul poate sa decida sa se uite in alta parte si sa se faca ca nu vede ocuparea (Crimeei), dar doar daca Putin recunoaste Guvernul ucrainean actual", apreciaza profesorul Alexander Motyl de la Universitatea Rutgers din Newark, in New Jersey.

"El ar trebui sa furnizeze garantii foarte explicite Occidentului", adauga acest expert in Ucraina.

"Din nefericire, nimic din discursul sau actiunea lui Putin nu permite sa ne gandim ca se va opri la Crimeea", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.