Consiliul revolutionar al Fatah a aprobat cu strigare, refuzul presedintelui palestinian de a recunoaste caracterul evreiesc al Israelului.

Intr-un discurs, Mahmoud Abbas a dat asigurari ca, la "varsta de 79 de ani, el nu va ceda in legatura cu drepturile poporului sau si nici nu va trada cauza", potrivit acelorasi surse.

"Presedintele Abbas a afirmat inca o data refuzul sau de a recunoaste caracterul evreiesc al statului Israel, iar membrii Consiliului revolutionar s-au ridicat pentru a aplauda si a saluta aceasta decizie, care a fost aprobata in unanimitate", a declarat pentru AFP un membru al acestei structuri a Fatah, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, citat de MEDIAFAX.

"In pofida imenselor presiuni exercitate asupra noastra, nu vom putea accepta asa ceva", a declarat presedintele palestinian, citat de surse.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a facut din problema privind recunoasterea "Israelului ca stat al poporului evreu" un element-cheie pentru semnarea unui acord de pace. El afirma ca tocmai aceasta problema, ci nu ocuparea teritoriilor palestiniene, constituie "radacina conflictului" dintre cele doua popoare.

Palestinienii resping categoric revendicarea lui Netanyahu, anuntand ca ei au recunoscut deja statul Israel, in 1993.

Administratia americana, care s-a declarat in favoarea recunoasterii caracterului evreiesc al Israelului, a subliniat ca aceasta problema, care risca sa compromita "acordul cadru" asupra caruia lucreaza secretarul de Stat John Kerry, ar trebui solutionata neaparat de negociatorii israelieni si palestinieni.

Liderul palestinian va efectua saptamana viitoare o vizita oficiala in Statele Unite, unde urmeaza sa fie primit la 17 martie de presedintele american Barack Obama.

Negocierile de pace israeliano-palestiniene au fost reluate in iulie 2013, la initiativa lui John Kerry, dupa aproape trei ani de intrerupere. Un "acord cadru" care sa defineasca liniile directoare ale "statutului final" trebuie semnat pana la 29 aprilie. "Statutul final" prevede reglementarea problemelor legate de

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.