Situatia din Ucraina este periculoasa, complicata si creeaza amenintari directe si indirecte la adresa Republicii Moldova, nu doar politice, dar si economice, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, premierul Iurie Leanca, relateaza IPN in pagina electronica.

Premierul Iurie Leanca a facut apel catre toate fortele politice si catre societatea civila din Republica Moldova sa dea dovada de maxima responsabilitate. "Abordarile speculative ar trebui sa fie date la o parte si sa ne unim in jurul ideii transformarii Republicii Moldova intr-un stat functional, puternic si democratic, intr-un stat unde nevoile oamenilor sunt primordiale", a afirmat premierul Leanca.

Seful Guvernului de la Chisinau a mai declarat ca Uniunea Europeana si Ucraina isi propun sa semneze partea politica a Acordului de Asociere cat mai curand, iar acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb dupa alegerile prezidentiale din 25 mai. In consecinta, Iurie Leanca nu exclude ca Republica Moldova ar putea semna Acordul de Asociere cu UE in momentul in care Ucraina va semna pentru crearea Zonei de Liber Schimb, scrie mediafax.

De asemenea, premierul Leanca a mentionat ca nu exclude o vizita de lucru la Kiev, pentru a discuta cu noile autoritati din Ucraina. El a adaugat ca exista asemanari intre criza din Crimeea si cea din regiunea transnistreana si a atras atentia ca, "daca nu se gaseste o solutie pentru acest focar de separatism, el poate deveni unul contagios".

Totodata, premierul Iurie Leanca a mentionat ca autoritatile de la Chisinau continua discutiile cu regimul de la Tiraspol, iar deocamdata nu exista motive de ingrijorare. "Faptul ca regiunea transnistreana reprezinta o sursa de instabilitate am stiut si pana la aparitia acestor situatii din Ucraina. Unul dintre obiectivele pe care le-am avut in raport cu cei de la Tiraspol este sa nu fie actiuni unilaterale care ar duce la tensionarea situatiei. Noi urmarim foarte atent, stim ce se intampla acolo. Nu este cazul pentru declaratii alarmante, nu avem motive de ingrijorare deosebita. Tiraspolul sper ca intelege resonsabilitatea care ii revine", a mai adaugat premierul Republicii Moldova, potrivit UNIMEDIA.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.