Nord-coreenii au votat duminica, dansand si cantand, la alegerile parlamentare in cadrul carora, in fiecare circumscriptie a fost un singur candidat desemnat, un exercitiu departe de practicile democratice ce le permit autoritatilor sa rencezeze cate persoane au fugit in strainatate.

Alegatorii, "nebuni de bucurie", s-au grabit spre birourile de vot din intreaga tara, unii dansand, altii cantand cantece in onoarea liderului Kim Jong-un, a anuntat agentia publica KCNA.

Imagini difuzate de televiziunea oficiala au aratat ca sute de persoane in costume traditionale dansau pe strazi.

Un singur candidat, desemnat de partidul unic, este autorizat sa solicite voturile cetatenilor in fiecare dintre cele 687 de circumscriptii. Alegatorii nu au de ales decat intre "da" si "nu" pe buletinul de vot.

Iar alegatorii se supun: rata de participare in 2009 a fost de 99,98%, candidatii castigand cu 100% din voturi. Scrutinul se desfasura duminica fara dificultate, potrivit KCNA, cu o participare de 91% la inceputul dupa-amiezii.

Presa oficiala, care aminteste de datoria "fiecarui individ" de a merge la vot - chiar daca votul nu este obligatoriu -, a promovat puternic scrutinul si participarea electorala, publicand poeme intitulate de exemplu "Valuri de emotie si bucurie".

Acesta este primul scrutin legislativ de la preluarea puterii de catre Kim Jong-un, dupa moartea tatalui sau, Kim Jong-il, in decembrie 2011. Ca si tatal lui, Kim se prezinta in circumscriptia 111, din Muntele Paektu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.