Premierii Romaniei, Bulgariei si Serbiei si-au exprimat speranta ca un dialog intre Kiev si Moscova va conduce la solutionarea crizei din Ucraina, care are un efect negativ asupra regiunii, adaugand totodata ca modul in care statele lor coopereaza in problemele zonale poate constitui un exemplu.

"Am discutat pe scurt si criza din Ucraina si efectul negativ pe care il are aceasta criza asupra acestei regiuni. Ne exprimam speranta ca va fi un dialog intre Kiev si Moscova care va duce la gasirea unei solutii pentru rezolvarea crizei", a spus premierul bulgar, Plamen Vasilev Oresharski, la finalul intrevederii pe care a avut-o, vineri, cu omologii sai roman si sarb.

La randul sau, premierul Victor Ponta a aratat ca modul prietenesc in care coopereaza Romania, Bulgaria si Serbia poate fi un exemplu si pentru alte state.

"Faptul ca trei tari din aceasta regiune pot da dovada de prietenie, de colaborare, de parteneriat si de stabilitate, adica exact ceea ce zona de est a Europei are atata nevoie in acest moment, si fac referire evident la ceea ce se intampla in Ucraina, acolo unde este nevoie de stabilitate, este nevoie de democratie, este nevoie de respectarea dreptului international", a spus Ponta, citat de MEDIAFAX.

Tot in context european, premierul Serbiei, Ivica Dacic, a apreciat faptul ca tara sa are nevoie de sprijinul Romaniei si Bulgariei pentru ca sa se integreze cat mai rapid in Uniunea Europeana.

Premierii Romaniei si Bulgariei, in discursurile lor, si-au aratat disponibilitatea sa ofere expertiza tarii vecine pe drumul integrarii europene.

"Bulgaria si Romania sunt interesate ca toate tarile din Balcanii de Vest si Serbia sa devina cat mai repede membre ale UE pentru a putea si prin instrumentele Comisiei Europene sa largim cooperarea noastra", seful Executivului de la Sofia, Plamen Vasilev Oresharski.

Premierul Ponta a mai spus ca Romania, Bulgaria si Serbia prin modul in care coopreaza si se consulta in decizii de problematica zonala dau un mesaj extrem de pozitiv pentru intreaga regiune, pe domenii de interes comun, cum ar fi strategia dunareana, cooperarea transfrontaliera, proiecte comune de infrastructura energetica si de transport, atragerea de investitii si fonduri europene.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Guvernele roman si bulgar s-au reunit, vineri, in sedinta comuna, la Ruse, la reuniune fiind prezent si prim-ministrul Serbiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.