Emisarul special ONU in Crimeea, Robert Serry, care a decis miercuri sa-si intrerupa misiunea diplomatica dupa ce a fost amenintat, va reveni in scurt timp la Kiev pentru a-si continua activitatea, a anuntat un purtator de cuvant al ONU.

Emisarul special ONU in Crimeea, aflat in prezent la Istanbul, "va reveni in scurt timp la Kiev pentru a-si continua misiunea, care a fost intrerupta in urma incidentului" de miercuri, a declarat un purtator de cuvant al ONU, Farhan Haq, citat intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

Robert Serry a decis sa puna capat misiunii sale diplomatice in peninsula ucraineana rusofona dupa ce a fost amenintat de indivizi inarmati si sechestrat scurt timp, in Simferopol.

"Domnul Serry este bine. Va lua avionul spre Kiev", a declarat un oficial diplomatic olandez.

Robert Serry, emisarul Natiunilor Unite in regiunea autonoma ucraineana Crimeea, a fost amenintat de indivizi inarmati, insa este nevatamat, a confirmat un oficial ONU de rang inalt.

"In fata sediului Fortelor navale, domnul Serry a fost acostat de indivizi inarmati care l-au amenintat si i-au cerut sa paraseasca Crimeea", a declarat Jan Eliasson, adjunctul secretarului general ONU, aflat in vizita la Kiev.

Serry "se simte amenintat", a spus Eliasson. El a precizat ca securitatea emisarului ONU in Crimeea era asigurata de catre autoritatile ucrainene.

"Sper ca acest incident va arata intregii lumi pana la ce punct situatia a devenit periculoasa in Crimeea", a declarat Robert Serry, contactat telefonic de postul de televiziune CNN.

"Sunt foarte ingrijorat in legatura cu ceea ce ar putea sa se intample", a insistat el, oferind asigurari ca nu i-a fost teama pentru viata sa in cursul acestui eveniment nefericit.

Ministerul ucrainean de Externe a anuntat ca Serry a fost retinut de catre barbati inarmati, la Simferopol.

"Vehiculul sau a fost blocat la Simferopol de catre necunoscuti inarmati", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului, Evghen Perebiinis. "Ei au incercat initial sa-l duca la aeroport, dar el a refuzat", a spus purtatorul de cuvant.

Citeste si:
Lidia Fecioru, pilda zilei. Lecție despre solidaritate și singurătate
Lidia Fecioru, pilda zilei....

Un jurnalist al postului britanic de televiziune ITV, James Mates, care il insotea pe Robert Serry, a explicat pe contul sau de Twitter ca emisarul ONU a fost blocat de catre barbati inarmati in timp ce vizita sediul Fortelor navale.

Ei i-au cerut sa plece din Crimeea. In cele din urma, Serry "a acceptat sa plece direct la aeroport si sa puna capat misiunii in Crimeea", a relatat jurnalistul.

Miercuri dupa-amiaza, Jan Eliasson a anuntat ca adjunctul insarcinat cu Drepturile Omului al secretarului general al ONU Ivan Simonovici va efectua o vizita in Crimeea in weekend.

Pe de alta parte, Eliasson a avertizat cu privire la tentatia revenirii la reflexe din Razboiul Rece si i-a indemnat pe rusi si ucraineni la dialog cu scopul de a gasi o solutie pasnica la criza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.