Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, a denuntat, intr-un interviu pentru cotidianul german Bild, "agresiunea" Rusiei asupra tarii sale si a repetat ca Republica Autonoma Crimeea ramane un teritoriu ucrainean.

"Vecinii nostri rusi au comis o agresiune nejustificata asupra teritoriului nostru national", a spus Iateniuk intr-un interviu care va aparea marti in Bild, cea mai citita publicatie germana.

"Crimeea a fost, este si va ramane teritoriu ucrainean", a subliniat el, citat de MEDIAFAX.

Presiunile diplomatice asupra Rusiei s-au intensificat luni, in timp ce Kievul acuza Moscova ca aduce tot mai multi militari in Crimeea.

In ultimele 24 de ore, Rusia a trimis in Crimeea zece elicoptere de lupta si opt avioane de transport, potrivit autoritatilor de la Kiev.

Kievul a acuzat luni Moscova ca a emis un ultimatum militarilor ucraineni, amenintandu-i ca vor fi atacati daca nu se vor preda. Aceasta informatie a fost dezmintita de partea rusa.

La randul sau, Uniunea Europeana a amenintat Rusia cu revizuirea relatiilor bilaterale daca Moscova nu va lua masuri pentru detensionarea crizei din Ucraina.

Liderii europeni se vor reuni joi, la Bruxelles, intr-un summit extraordinar. Marti, Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va intalni cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe tema situatiei din Ucraina.

Potrivit unor surse diplomatice, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a intalnit luni seara cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, la Geneva. Frank-Walter Steinmeier urmeaza sa aiba intrevederi, marti, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si cu presedintele in exercitiu al OSCE, Didier Burkhalter.

Potrivit Washingtonului, Moscova detine in prezent controlul operational total asupra Crimeei. Luni, toate bazele militare ucrainene erau incercuite de militari neidentificati care actionau in sprijinul autoritatilor proruse, potrivit Ministerului ucrainean al Apararii.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

In interviul acordat pentru Bild, Iateniuk spune ca mizeaza pe o mediere a OSCE si pe ajutorul ONU in vederea gasirii unei solutii pasnice pentru acest conflict.

"Am lansat discutii multilaterale, deoarece Rusia a refuzat sa purtam discutii in doi. Vom utiliza toate instrumentele dreptului international pentru a rezolva aceasta problema. Nu vreau o noua Abhazie in Crimeea", a continuat el, referindu-se la provincia georgiana care a fost ajutata de Rusia sa se separe de autoritatile de la Tbilisi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.