Ucraina a crescut importurile de gaze naturale din Rusia in ultimele zile, a declarat un purtator de cuvant al companiei de stat Ukrtransgas, in contextul avertismentelor ca grupul rus de stat Gazprom ar putea renunta la discountul oferit statului ucrainean anul trecut.

Ingrijorarea in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale a crescut dupa ce presedintele Rusiei Vladimir Putin a primit acordul parlamentului pentru a trimite trupe in Ucraina, iar analistii afirma ca autoritatile de la Kiev incearca sa importe cantitati cat mai mari de gaze naturale la pretul inca redus, potrivit Reuters.

Nemultumita de instalarea unui guvern pro-UE la Kiev, Rusia a avertizat ca Ucraina ar putea pierde discountul de pret la gaze, din cauza datoriilor mari pe care le are catre Gazprom.

"Am dublat importurile din Rusia. Am importat 45 de milioane de metri cubi de gaze naturale la 1 martie, fata de 20 de milioane de metri cubi la 1 martie anul trecut", a declarat Maxim Beliavski, un purtator de cuvant al Ukrtransgas, companie a statului ucrainean care detine monopolul transportului de gaze naturale pe teritorul tarii.

Ucraina importa din Rusia usor peste jumatate din gazele necesare pentru consumul intern. Astfel, anul trecut a cumparat de la Gazprom 26 de miliarde de metri cubi de gaze, la un consum total de 50,4 miliarde de metri cubi.

Potrivit unor surse din industria gazelor din Rusia, compania ucraineana de stat Naftogaz a importat 27,6 milioane de metri cubi din Rusia pe 26 februarie, 45,8 milioane de metri cubi pe 27 februarie, 60 de milioane de metri cubi pe 28 februarie si 44,5 milioane de metri cubi la 1 martie. La 24 februarie, importurile Ucrainei s-au situat la 28 milioane de metri cubi, potrivit surselor Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.