Coreea de Nord a efectuat, luni, un tir de doua rachete cu raza scurta de actiune, la patru zile dupa o prima serie de tiruri, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii, citat de MEDIAFAX.

"Cele doua rachete au urmat o traiectorie de peste 500 de kilometri", a adaugat acest purtator de cuvant pentru AFP. Ele au fost lansate in directia Marii Japoniei de pe coasta de est a Coreei de Nord.

Phenianul a lansat deja, joi, patru rachete Scud cu raza scurta de actiune, dupa inceputul unor manevre militare comune, care au loc in fiecare an intre Coreea de Sud si Statele Unite.

Raza de actiune a rachetelor lansate luni sugereaza ca acestea sunt similare celor Scud, lansate saptmana trecuta. Rachetele Scud au raza scurta de actiune cuprinsa intre 300 si 800 de kilometri. Acestea pot atinge orice tinta din Coreea de Sud.

Nord-coreenii au mai folosit si in trecut astfel de tiruri pentru a-si manifesta nemultumirea fata de aceste manevre militare.

Manevrele americano-sud-coreene au inceput la 25 februarie in pofida opozitiei Nordului, care le asimileaza cu un antrenament pentru invadarea teritoriului sau.

Intr-o prima faza, Pentagonul a declarat saptamana trecuta ca nord-coreenii sunt autorizati sa testeze rachete de tip Scud cu raza scurta de actiune. Dar vineri a revenit asupra declaratiilor, afirmand ca aceste tiruri incalca rezolutiile ONU care le interzic teste cu rachete balistice.

"Rezolutiile 1.718 si 1.874 ale Consiliului de Securitate interzic Coreei de Nord sa lanseze orice racheta balistica, inclusiv Scud", a anuntat un purtator de cuvant armatei americane, colonelul Steven Warren.

Aceste tiruri de racheta nu ar trebui totusi sa provoace o crestere brusca a tensiunilor in Peninsula Coreeana, expertii apreciind ca aceste gesturi vizeaza in special sa sublinieze exasperarea Phenianului fata de exercitiile militare comune. el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.