Administratia interimara proeuropeana de la Kiev a inceput mobilizarea trupelor, in cursul noptii de sambata spre duminica, in contextul semnalelor privind o interventie militara rusa in regiunea autonoma prorusa Crimeea, informeaza CNN.

Consiliul ucrainean pentru Securitatea Nationala a decis plasarea armatei in stare de alerta si mobilizarea trupelor, afirma presedintele institutiei, Andrei Parubi.

Presedintele Vladimir Putin i-a transmis omologului sau american, Barack Obama, ca Rusia isi rezerva dreptul de a "proteja interesele sale si populatia rusofona" in caz de "violente" in estul Ucrainei si in Crimeea.

Sambata seara, Vladimir Putin a primit aprobarea Consiliului Federatiei, Camera superioara a Parlamentului rus, pentru trimiterea de trupe in Ucraina pana la "normalizarea" situatiei. "Din cauza situatiei extraordinare din Ucraina si a amenintarilor la adresa cetatenilor rusi, trupe ruse vor fi desfasurate in Ucraina. Domnul Putin a cerut Consiliului Federatiei sa autorizeze utilizarea fortelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei pana la normalizarea situatiei politice din aceasta tara", a comunicat Kremlinul. Sambata dimineata, presedintele Consiliului Federatiei declara ca Rusia ar putea trimite militari in regiunea autonoma ucraineana Crimeea pentru garantarea securitatii Flotei ruse si a cetatenilor rusi din aceasta zona prorusa situata in sudul Ucrainei.

Un oficial ucrainean sustine ca in Crimeea sunt deja 15.000 de militari rusi

Aproximativ 15.000 de militari rusi sunt in prezent in Peninsula Crimeea, sustine un reprezentant al misiunii Ucrainei la Natiunile Unite, fara a oferi detalii despre modul in care serviciile ucrainene au ajuns la aceasta cifra, relateaza CNN.

Nu se stie daca cei 15.000 de militari sunt de la bazele ruse din Crimeea. Sambata, Ministerul ucrainean al Apararii afirma ca in Crimeea erau 6.000 de militari rusi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.