Americanii spun ca nu o sa isi retraga trupele din Afganistan pentru ca acest lucru ar duce la resurgenta conflictului, a avertizat joi seful fortelor speciale americane.

Amenintarea pusa de Al-Qaida in nord-vestul Pakistanului a fost "redusa in mod semnificativ", dar o retragere totala din Afganistan a fortelor americane risca sa faciliteze resurgenta sa, a avertizat joi seful fortelor speciale americane.

"Daca ne vom retrage toti militarii (...), atunci, cu siguranta, va fi mai dificil sa facem fata amenintarii" in regiune, a avertizat amiralul William McRaven, in cadrul unei audieri in fata Comisiei Fortelor Armate a Camerei Reprezentantilor.

Riscul unei resurgente a retelei teroriste Al-Qaida este, potrivit lui, "inerent in zonele tribale (pakistaneze), la nordul Afganistanului, in Kunar si Nuristan", a precizat seful fortelor speciale americane, citat de MEDIAFAX.

Presedintele american Barack Obama intentioneaza sa lase in Afganistan dupa 2014 un contingent de aproximativ 10.000 de barbati, printre care membri ai fortelor speciale pentru misiuni antiterorism. Insa el se confrunta cu ostilitatea presedintelui afgan Hamid Karzai, care refuza sa parafeze acordul bilateral ce autorizeaza aceasta prezenta. In lipsa parafarii acordului, presedintele american se declara pregatit sa ia in calcul o retragere totala a fortelor americane.

Al-Qaida "centru" este "slabita in mod semnificativ", dar "amenintarea s-a deplasat" in Yemen (AQPA), Sahel (AQMI), Irak si in Siria, a constatat amiralul McRaven.

Amenintarea terorista impotriva teritoriului american este "mai mica decat acum cinci sau zece ani, cand Al-Qaida centru era mai puternica", a recunoscut el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.