Iubit de toata lumea, cubul Rubik, inventat in anii 70, este fara dubii cea mai vanduta jucarie din istorie.

Inventatorul jucariei spune ca i-a luat mai mult de o luna pana sa gaseasca rezolvarea, timp in care a alcatuit numeroase teorii, pe care le-a demontat rand pe rand. Barbatul a obtinut initial un patent maghiar pentru "Cubul Magic", in 1975, dar pentru ca intre patentare si productie si comercializare a trecut mai mult de un an, Rubik a pierdut posibilitatea de a obtine un patent international.Aceasta problema a fost rezolvata in 1980, cand inventia maghiara a inceput sa fie vanduta in toata lumea. "Cubul Magic" a fost redenumit "Cubul Rubik", marca inregistrata care i-a adus inventatorului recunoasterea si recompensele meritate.

De atunci, mai mult de 300 de milioane de cuburi Rubik au fost vandute la nivel mondial, astfel ca puzzle-ul geometric a devenit cea mai bine vanduta jucarie din istorie.

Succesul cubului a atins apogeul in anii '80, cand au aparut primele concursuri de rezolvare a puzzle-ului, cu diferite probe, de viteza, de rezolvare cu ochii inchisi, cu o singura mana, sau cu picioarele. Inventatorului i-a luat mai mult de o luna pentru a descoperi solutia si, dupa spusele lui, poate rezolva cubul intr-un minut. Recordul sau e insa departe de timpii pe care ii obtin participantii la concursuri, care pot termina puzzle-ul in cateva secunde. Cu 43 de cvintilioane (n.r. un cvintilion = 10^30) de pozitii posibile si o singura solutie, cubul Rubik poate parea imposibil de rezolvat. Business Insider a alcatuit insa un ghid pentru incepatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.