Statul american New York a declarat razboi lebedelor - desi frumusetea lor este celebrata inca din Antichitate, iar in Marea Britanie sunt protejate de regina - si vrea sa le extermine, considerand ca aceste pasari reprezinta o amenintare insuportabila.

Proiectul initiat de autoritatile newyorkeze vizeaza uciderea celor 2.200 de lebede care traiesc in acest stat pana in anul 2025, spre marea nemultumire a aparatorilor lor.

Lebedele au fost introduse in America de Nord de colonistii europeni, pentru a-si "decora" proprietatile, la sfarsitul secolului al XIX-lea. Insa in secolul al XXI-lea, frumusetea lor romantica nu le emotioneaza pe autoritatile americane.

Lebedele ataca oamenii, distrug vegetatia, deplaseaza speciile locale, reprezinta o amenintare pentru avioane si polueaza cursurile de apa pentru ca excrementele lor pot sa contina bacteria E. coli, afirma Departamentul de conservare a mediului inconjurator din statul New York.

De cand un avion al US Airways a intrat in coliziune cu un stol de gaste in ianuarie 2009, deasupra New York-ului, obligandu-l sa amerizeze pe raul Hudson, Ministerul Agriculturii din Statele Unite limiteaza in fiecare an populatiile de gaste canadiene.

Statul New York vrea sa extinda razboiul si asupra lebedelor, "pentru a proteja integritatea ecosistemului". Pana in 2025, vor fi autorizate doar exemplarele care traiesc in captivitate si cele care apartin unui "proprietar responsabil".

Printre altele, "metodele de control vor include vanatoarea, capturarea si eutanasierea, in acord cu directivele ce vizeaza viata salbatica", se afirma in acest proiect al Departamentului pentru mediu. Cuiburile de lebede vor fi la randul lor distruse, ouale vor fi sparte sau sterilizate pentru a evita ecloziunea.

Asociatia "Goose Watch NYC" ("Supravegherea gastelor din New York"), care se opune limitarii numarului de gaste salbatice, a cerut ca acest proiect sa fie abandonat.

"E pur si simplu scandalos sa vrei sa extermini o specie care traieste in acest stat de peste 150 de ani", a declarat fondatorul asociatiei, David Karopkin. Ideea ca 2.200 de lebede ar constitui o amenintare, intr-un stat cu 18 milioane de locuitori, il revolta.

Citeste si:
TOP 10 cele mai scumpe oraşe din lume în 2022
TOP 10 cele mai scumpe oraşe...

"Nu am gasit inca pe cineva care sa fi fost ranit grav de o lebada", a adaugat el.

"Cand devin agresive, este adeseori vorba de o reactie a lor, pentru a-si proteja cuibul sau puii. Oamenii ar trebui sa aiba putin bun simt", a adaugat David Karopkin, scrie MEDIAFAX.

O petitie pe site-ul asociatiei, contra acestui proiect, adunase deja marti peste 26.110 de semnaturi.

Anumiti aparatori ai politicilor de mediu vor putea sa adere la proiectul lansat de autoritatile din New York. Paul Curtis, profesor asociat la Departamentul de resurse naturale de la Universitatea Cornell, a subliniat faptul ca aceasta masura ar fi corelatie cu o serie de propuneri similare din alte state americane.

Dupa parerea lui, patru incidente in care au fost implicate lebede au fost inregistrate pe aeroportul JFK din New York. "Lebedele pot fi o bataie de cap si reduc sursele de hrana pentru celelalte specii", a subliniat el.

Citeste si:
Zeci de deputați municipali din Rusia sprijină petiția prin care se...
Zeci de deputați municipali...

"Scopul este de a limita cresterea populatiei salbatice si de a elimina lebedele din spatiile in care pot cauza probleme si de a distruge plantele. Planul poate fi eficient daca va combina o varietate de abordari mortale si non-mortale", a adaugat el.

Acest plan este "mai echilibrat si complet" decat vor sa accepte criticii sai, a subliniat Departamentul pentru Mediu al statului New York.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.