Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye a anuntat marti crearea unui comitet in subordinea sa, insarcinat sa elaboreze "strategii sistematice si constructive" in vederea reunificarii celor doua Corei.

Acest comitet multidisciplinar de experti urmeaza sa actioneze in vederea promovarii dialogului si schimburilor intercoreene in vederea reunificarii, in contextul in care Seulul si Phenianul nu au semnat un tratat de pace dupa armistitiul din 1953.

"Este necesar sa pregatim reunificarea, care va deschide calea catre o noua era in peninsula", a declarat Park Geun-hye intr-o interventie televizata prin care a marcat un an de mandat prezidential.

Crearea acestui comitet pentru reunificare coincide cu o destinere recenta in relatiile celor doua Corei, dupa luni de tensiune extrema.

Incepand din decembrie 2012, regimul nord-coreean a efectuat un tir experimental de racheta cu raza lunga de actiune (o racheta balistica, potrivit Washingtonului) si un test nuclear, a inchis in mod unilateral un complex industrial intercoreean si a continuat dezvoltarea principalei instalatii de testare nucleara.

Tirul de racheta i-a adus Phenianului un nou val de sanctiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU, sustinute inclusiv de catre singurul sau partener regional, China.

Intre timp, Coreea de Nord a redeschis complexul Kaesong si a acceptat reluarea reuniunilor unor familii despartite de razboi, suspendate in 2010.

Regimul cauta sa relanseze negocierile in cadrul Grupului Celor Sase (cele doua Corei, China, Japonia, Rusia si Statele Unite) in vederea obtinerii unui ajutor economic international, in schimbul unei incetari a programului nuclear.

In opinia presedintei sud-coreene, Coreea de Sud va beneficia enorm de pe urma reunificarii, multumita unei combinari a expertizei tehnice sud-coreene si formidabilelor resurse naturale din Coreea de Nord.

Reunificarea este de mult timp un obiectiv oficial al ambelor Corei, insa opinia publica sud-coreeana este tot mai reticenta din cauza prapastiei socio-economice si politice care desparte cele doua tari surori.

Citeste si:
Comitetul Executiv al PSD se reuneste astazi pentru a decide si...
Comitetul Executiv al PSD se...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.