Japonia va anula ordinul de excludere impus asupra unei zone din apropierea centralei nucleare Fukushima, permitand astfel persoanelor evacuate sa revina acasa, au anuntat autoritatile japoneze luni.

"Anularea ordinului de evacuare va intra in vigoare la 1 aprilie si va viza 300 de persoane" care au case la Tamura, un oras situat la aproximativ 20 de kilometri vest de centrala accidentata, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul cabinetului premierului.

In urmatorii doi ani, pana la 30.000 de persoane vor fi autorizate sa se intoarca la locuinte, pe care le-au abandonat din cauza nivelului puternic de radiatii emanate de instalatia devastata, a adaugat acest oficial, scrie MEDIAFAX.

Insa fostii rezidenti din zonele evacuate sunt divizati in privinta oportunitatii de a se intoarce sau nu acasa, unii temandu-se pentru sanatatea lor, din cauza nivelului radiatiilor reziduale inregistrate in continuare in regiune.

In virtutea directivelor guvernamentale, zone din apropierea Centralei Fukushima Daiichi pot sa fie declarate locuibile, din nou, in cazul in care o persoana este expusa in aceasta zona unei doze radioactive mai mici de 20 de milisieverti pe an. In mod oficial, autoritatile ar vrea ca lucrarile de decontaminare sa reduca acest nivel la un milisievert pe an.

Comisia Internationala pentru Protectie Radiologica (CIPR) recomanda o expunere medie de un milisievert pe an, dar apreciaza ca la un nivel de pana la 100 de milisieverti pe an nu exista o crestere importanta a riscului de cancer la persoanele vizate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.