Abdullah Gül, presedintele Turciei, a promulgat controversata lege privind controlul asupra Internetului, considerata drept "liberticida" de opozitie si de numeroase ONG-uri pentru apararea libertatii de exprimare.de lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piata au luat foc unul dupa altul.

Abdullah Gül a explicat pe contul sau de Twitter ca a luat aceasta decizie dupa ce Guvernul i-a oferit asigurari ca va prezenta amendamente la textul legii asupra mai multor puncte fata de care are rezerve.

"Eram constient de problemele (puse de aceasta lege) in doua puncte esentiale (...). Aceste preocupari vor fi luate in considerare in lege", a declarat seful de stat turc, citat de MEDIAFAX.

Potrivit presei din Turcia, Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan a propus marti seara partidelor reprezentate in Parlament sa efectueze amendamente la punctul cel mai criticat, si anume cel care permitea autoritatii guvernamentale de telecomunicatii (TIB) sa blocheze fara decizia justitiei site-uri care aduc atingere "vietii private" sau publica un continut considerat "discriminatoriu sau ofensator".

Amendamentul propus cere TIB sa comunice decizia de blocare unui tribunal, care va avea la dispozitie un termen de 24 de ore sa se pronunte, altfel urmand sa intre in vigoare in mod automat.

Proiectul de lege initial, adoptat la 5 februarie in conditiile in care Guvernul Erdogan este zguduit de la mijlocul lunii decembrie de un scandal de coruptie fara precedent, a provocat proteste din partea opozitiei si a unor ONG-uri pentru apararea libertatii de exprimare, care au criticat controlul ce va fi impus asupra Internetului.

De asemenea, aceasta lege a starnit ingrijorari in mai multe capitale straine, in special la Bruxelles si la Washington.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.