Nava nord-coreeana retinuta in Panama de la jumatatea lui 2013, dupa ce a fost interceptata cu arme cubaneze nedeclarate, a pornit sambata spre Cuba, cu 32 de membri ai echipajului la bord, a anuntat Guvernul panamez.

"Nava Chong Chon Gang, care naviga sub pavilion nord-coreean, a pornit la ora locala 08.30 (15.30, ora Romaniei) din portul Colon (nord) spre Cuba, cu 32 de membri ai echipajului la bord", a anuntat intr-un comunicat Ministerul panamez de Externe.

Nava a fost autorizata sa paraseasca Panama saptamana trecuta, dupa ce Coreea de Nord a platit o amenda de aproximativ 700.000 de dolari.

La 10 iulie 2013, nava Chong Chon Gang, venind dinspre Cuba, a fost abordata la intrarea in Canalul Panama si s-au descoperit la bord 25 de containere in care se afla material militar, ascuns sub mai multe tone de saci cu zahar brun. Cei 35 de membri ai echipajului au fost incarcerati, scrie MEDIAFAX.

Havana si Phenianul au anuntat concomitent ca este vorba despre "240 de tone de arme defensive, depasite moral, fabricate toate la mijlocul secolului trecut si care urmau sa fie reparate" in Coreea de Nord, pentru a fi reexpediate, ulterior, pe insula comunista.

Insa, potrivit autoritatilor panameze, era vorba despre armament pentru avioane de tip MIG-21, lansatoare antiracheta si vehicule militare.

La 28 ianuarie, 32 dintre cei 35 de membri ai echipajului au fost eliberati de catre autoritatile panameze. Doar capitanul, un ofiter si secretarul politic, prezenti la bord la abordarea navei, sunt dati in judecata pentru trafic de arme.

Autoritatile panameze au solicitat ONU sa trimita o misiune care sa stabileasca daca aceasta incarcatura a incalcat embargoul impus Coreei de Nord de catre Natiunile Unite in domeniul armamentului.

Justitia panameza a anuntat ca cei 200.000 de saci de la bord vor fi scosi la licitatie, dar nu a furnizat vreun detaliu cu privire la ceea ce se va intampla cu armamentul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.