Inegalitatile si discriminarile, in special vizand femeile, se afla printre principalele obstacole in calea dezvoltarii, subliniaza Fondul ONU pentru Populatie (UNFPA) intr-un raport publicat miercuri.

Raportul, care contine date despre 176 de tari, prezinta situatia dupa 20 de ani de la Conferinta Internationala cu privire la Populatie si Dezvoltare, organizata la Cairo in 1994.

In raport se subliniaza ca inegalitatile tot mai mari risca sa afecteze progresele inregistrate intre timp in domenii ca sanatatea, educatia si lupta impotriva saraciei.

Intitulat "Raport mondial, dincolo de 2014", documentul recomanda guvernelor sa adopte masuri legislative in vederea protejarii populatiilor celor mai sarace si marginalizate, in special adolescentii, femeile victime ale violentelor si comunitatile rurale.

Progrese importante au fost inregistrate in cei 20 de ani, se arata in document. Astfel, mortalitatea in timpul sarcinii si la nastere a scazut cu 47% in perioada 1990-2010, tot mai multe fete merg la scoala, iar cresterea demografica a incetinit. Insa, in 2010, 800 de femei au murit in timpul nasterii zilnic, 222 de milioane de femei nu au acces, in continuare, la masuri de contraceptie, iar o femeie din trei, la nivel mondial, declara ca a fost supusa unor violente fizice sau sexuale, srcrie MEDIAFAX.

In contextul in care casatoria intre minori este ilegala in 158 de tari, una din trei minore se casatoreste inainte de 18 ani, in tarile in curs de dezvoltare, o situatie care risca sa le distruga sansele la educatie si de afirmare sociala.

Directorul general al UNFPA, Babatunde Osotimehin, afirma ca de progrese beneficiaza doar o minoritate infima. "Raportul releva inegalitatile care persista si discriminarea care ameninta sa incetineasca dezvoltarea", declara el. Astfel, peste jumatate din veniturile suplimentare generate in perioada 1988-2008 a ajuns la 5% din populatia mondiala, la cei mai bogati, in timp ce la cei 10% cei mai saraci nu a ajuns nimic.

"Cea mai mare provocare pentru noi consta in faptul ca progresele noastre (...) sunt din ce in ce mai inegal repartizate, o situatie care ne ameninta dezvoltarea, mediul si viitorul comun", se subliniaza in raport. "Inegalitatile tot mai mari sunt foarte daunatoare dezvoltarii durabile", continua UNFPA. In schimb, unele "cercetari sugereaza ca femeile cele mai bine educate si familiile care se bucura de sanatate au un efect pozitiv asupra cresterii Produsului National Brut".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

"Este necesar ca guvernele sa adopte si sa puna in aplicare legi care sa elimine inegalitatile", subliniaza Osotimehin, care propune ca masurarea eforturilor depuse sa aiba in centru situatia adolescentilor. Ei sunt, intr-adevar, "deosebit de amenintati in comunitatile cele mai sarace: cei mai multi isi duc pana la capat studiile in scoala primara, dar se confrunta cu dificultati in continuarea studiilor in ciclul secundar", adauga el. "Este esential sa-i ajutam sa-si realizeze ambitiile", indeana oficialul ONU.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.