Autoritatile iraniene sarbatoresc, marti, 35 de ani de la Revolutia islamica, pe fondul progresului negocierilor nucleare cu marile puteri, intre care inamicul sau istoric american, chiar daca aceasta ramane pentru multi un tabu.

La inceputul diminetii, cateva sute de mii de persoane s-au adunat in piata Azadi, in centrul Teheranului, unde presedintele Hassan Rohani urmeaza sa rosteasca un discurs, potrivit unui jurnalist al AFP.

Ca sa atraga multimea, organizatorii au prevazut un concurs de talente sau unul de "imagini ale Arogantei", o referire la tarile occidentale. Ziua de 11 februarie, 22 Bahman in calendarul iranian, este ocazia unor defilari in toata tara pentru a aminti despre sosirea la putere a imamului Khomeiny si caderea regimului sahului, scrie MEDIAFAX.

De la alegerea sa, presedintele Rohani, calificat drept un moderat, a inceput o politica de apropiere de comunitatea internationala, in principal pentru a pune capat sanctiunilor occidentale decretate impotriva Teheranului din cauza programului sau nuclear controversat.

Occidentalii si Israelul, considerat drept singura putere nucleara din regiune, suspecteaza de circa zece ani Iranul ca vrea sa se doteze cu bomba atomica sub acoperirea programului sau civil, ceea ce Teheranul neaga vehement. Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge in Statele Unite la inceputul lui martie pentru a discuta despre "mijloacele de a impiedica Iranul sa produca arme nucleare".

La sfarsitul lui noiembrie, la Geneva, Iranul a incheiat cu grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania) un acord privind inghetarea anumitor activitati nucleare ale sale in schimbul unei ridicari partiale a sanctiunilor care sufoca economia iraniana.

Discutiile privind un acord global se vor relua la 18 februarie la Viena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.