Camera Reprezentantilor americana a adoptat luni o rezolutie de sustinere a aspiratiilor "europene" ale poporului ucrainean, indemnand la calm toate partile implicate in conflict.

Conform acestui text, adoptat aproape in unanimitate, cu 381 de voturi pentru si doua impotriva, Camera Reprezentantilor "sustine aspiratiile democratice si europene ale poporului ucrainean, precum si dreptul lui de a-si alege viitorul in mod liber, fara intimidare sau frica".

Rezolutia denunta in preambul dispersarea violenta a manifestantilor proeuropeni de la Kiev de catre politie, precum si hartuirea si violentele impotriva jurnalistilor. Textul noteaza ca "refuzul presedintelui (ucrainean) Viktor Ianukovici de a realiza un dialog consecvent cu liderii opozitiei a condus la mai multe zile de violenta si la moartea mai multor persoane si ranirea a altor cateva sute".

Camera Reprezentantilor "indeamna Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) sa-i avertizeze pe liderii ucraineni ca cei care autorizeaza sau comit acte violente impotriva manifestantilor pasnici vor fi personal trasi la raspundere", insistand ca "toate partile sa se implice intr-un dialog constructiv si durabil", scrie MEDIAFAX.

"Desi abrogarea partiala a recentelor masuri antidemocratice este incurajatoare, continuam sa indemnam Guvernul ucrainean sa respecte drepturile democratice ale tuturor cetatenilor ucraineni", au declarat intr-un comunicat presedintele Camerei Reprezentantilor, John Boehner, si alti lideri ai grupului republican.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.