Iranul va refuza sa discute despre programul sau balistic in cadrul viitoarelor negocieri in dosarul nuclear cu marile puteri, a declarat adjunctul ministrului iranian de Externe Abbas Araghchi, citat de presa iraniana luni.

"Le transmit (subsecretarei de Stat americane Wendy) Sherman si celorlalti membri ai Grupului 5+1 ca problemele referitoare la apararea Iranului nu sunt negociabile si ca in cadrul negocierilor, in afara de problema nucleara, nu vom discuta alte subiecte", a declarat Araghchi.

Potrivit presei americane, Sherman a declarat saptamana trecuta, intr-o audiere in Senatul american, ca problema programului balistic al Iranului va fi abordata in cadrul noilor negocieri intre Iran si Grupul 5+1 (China, Franta, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite si Germania) care urmeaza sa inceapa pe 18 februarie la Viena, scrie MEDIAFAX.

Dupa intrarea in vigoare a acordului preliminar de la Geneva, pe 20 ianuarie, aceste noi negocieri vizeaza un acord definitiv in vederea solutionarii crizei in domeniul nuclear iranian. Obiectivul negocierilor este sa asigure ca programul nuclear iranian este strict pasnic, asa cum afirma Teheranul, si nu ascunde scopuri militare, asa cum acuza marile puteri.

"La fel cum nu am permis, in cadrul negocierilor precedente, sa fie abordate alte probleme, nu o vom permite nici in negocieri viitoare, deoarece problemele in domeniul apararii constituie linia noastra rosie", a adaugat el.

Iranul a dezvoltat in ultimii ani un program balistic foarte important, inclusiv rachete cu o raza de actiune de aproximativ 2.000 de kilometri, capabile sa atinga Israelul, un lucru care ingrijoreaza, de asemenea, tari occidentale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.