Napoli, al treilea oras ca marime din Italia, risca sa intre in incetare de plati dupa ce o instanta de judecata a respins un plan de restructurare a datoriilor primariei, ajunse la aproximativ 1 miliard de euro.

"Napoli este, tehnic, in faliment. Daca auditorii nu se vor razgandi, Napoli nu va primi un imprumut cheie de la stat si, asemenea Detroitului, va deveni incapabil sa-si plateasca angajatii sau sa asigure servicii de baza pentru cetateni", a declarat pentru Bloomberg Riccardo Realfonzo, profesor de economie si fost consilier local pe afaceri economice in Napoli.

Tribunalul regional a decis ca planul de reducere a cheltuielilor bugetare si restructurare a datoriilor prezentat de primaria din Napoli este nerealist.

Un imprumut de 220 milioane euro, cu maturitatea la 10 ani, obtinut anul trecut de la guvernul central nu va face decat sa creasca datoriile orasului si sa reduca eficacitatea taierilor de cheltuieli, considera instanta. Guvernul a platit pana acum 58 milioane euro din imprumut, scrie MEDIAFAX.

Municipalitatea sustine ca nu va intra in incetare de plati. Primarul Luigi De Magistris a declarat ca va face recurs la decizia magistratilor. El a adaugat ca il va suna pe premierul Enrico Letta pentru a-i cere sfatul.

Decizia instantei regionale deschide calea pentru intrarea orasului cu 960.000 de locuitori in administrare speciala.

Intr-o situatie similara s-a aflat si Detroit, cel mai mare oras american intrat vreodata in faliment. In luna iulie a anului trecut, justitia a numit un administrator judiciar pentru Detroit, care acumulase datorii de 18 miliarde de dolari si nu mai putea asigura servicii de baza pentru cetateni, de la salubritate la politie si pompieri.

Costurile de finantare platite de guvernul italian au continuat sa scada in acest an, datorita increderii investitorilor ca criza datoriilor de stat din zona euro a fost depasita. Cu toate acestea, salvarea oraselor cu o situatie financiara delicata, precum Napoli sau Roma, ar putea depasi posibilitatile financiare ale guvernului central, care inregistreaza deja cea mai ridicata datorie publica din Europa ca procent din PIB, cu exceptia Greciei.

Citeste si:
Statul vrea ca CEC Bank să vândă polițe RCA
Soluția statului în fața...

De hotararea curtii de apel depinde si soarta celor peste 20.000 de angajati ai primariei din Napoli, precum si a furnizorilor, a companiilor de transport si servicii publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.