Un avion de lupta britanic fara pilot si invizibil pe radar, Taranis, a efectuat in 2013 zboruri test, care s-au incheiat cu succes, au anuntat miercuri Ministerul britanic al Apararii si grupul BAE Systems.

Nigel Whitehead, directorul general al BAE Systems, a anuntat ca Taranis, pilotat de la distanta de un fost pilot RAF, a reusit in august un zbor inaugural de 15 minute. El nu a precizat locul, dar ar fi vorba de Australia, potrivit presei.

Acest demonstrator (laborator zburator) a efectuat mai multe zboruri, de o durata pana la o ora, la diferite altitudini si viteze, a adaugat oficialul in cursul unei conferinte, fara sa ofere mai multe precizari.

Dezvoltat de BAE Systems, cu participarea Rolls Royce, GE Aviation si QinetiQ, programul a costat pana in prezent 185 milioane de lire sterline (aproximativ 220 de milioane de euro). El este finantat de guvern si de industriasi britanici, scrie MEDIAFAX.

Un alt demonstrator al unui avion de lupta fara pilot, Neuron, este dezvoltat sub directia Frantei si Dassault Aviation. El a efectuat primul sau zbor public la Istres, in sudul Frantei, in decembrie 2012. Dassault si BAE Systems au fost insarcinate in cadrul unor acorduri militare franco-britanice cu efectuarea unor studii privind proiectarea unui nou avion de lupta fara pilot pana la orizontul lui 2030.

Nigel Whitehead a anuntat ca Taranis "a fost conceput pentru a arata capacitatea Regatului Unit de a crea un sistem fara pilot care, sub control uman, este capabil sa efectueze operatiuni prelungite de supravaghere, de a repera tinte, de a colecta informatii, de a disuada adversari si de a efectua atacuri in teritoriu ostil".

Philip Dunne, secretarul de stat de la Ministerul Apararii, a apreciat ca acest demonstrator releva "tehnologia cea mai avansata conceputa vreodata si construita in Regatul Unit".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.