Comisia Europeana a cerut SUA sa ridice vizele pentru Polonia, Romania, Bulgaria, Cipru si Croatia, tari ai caror cetateni inca au nevoie de viza pentru a calatori in aceasta tara, sustine EurActiv, citand surse diplomatice.

Cetatenii unor tari membre noi ale UE inca au nevoie de vize pentru a calatori in tari precum SUA, Canada si Australia.

Un regulament care a intrat in vigoare la 20 decembrie cere tarilor UE "o reactie comuna" in problema vizelor, in special in cazurile in care tarile straine "aplica tratament diferit cetatenilor (UE)".

Potrivit MEDIAFAX, Comisia a avertizat ca, daca in decurs de sase luni problema nu este rezolvata, UE ar putea introduce vize pentru diplomatii SUA.

Pe de alta parte, diplomati ai tarilor in cauza au precizat pentru EurActiv ca vor continua sa negocieze la nivel bilateral pentru a rezolva problema.

Conform noului Regulament, Comisia poate impune temporar vize pentru cetatenii tarilor care nu ridica vizele pentru statele europene, in decurs de sase luni.

EurActiv mai scrie ca CE a avertizat in trecut ca aceste reguli i-ar putea obliga pe diplomatii americani sa aplice pentru vize atunci cand calatoresc in UE, daca Washingtonul nu ridica vizele pentru unele tari din spatiul comunitar.

Noua legislatie este o initiativa a PE, care a emis un raport in 2012, document care cuprinde si o lista cu tarile terte care mentin inca vizele pentru unele tari UE.

Canada impune vize pentru cetatenii din Romania si Bulgaria, in timp ce Australia are un sistem unic pentru cererile de vize din toate statele UE, dar vizele acordate romanilor si bulgarilor sunt de departe cele mai putine, noteaza publicatia citata.

Potrivit unor europarlamentari, Tratatul de La Lisabona ofera noi puteri Uniunii pentru a cere ca statele sale membre sa fie tratate la fel, putand aplica un regim de reciprocitate in problema vizelor pentru SUA.

EurActiv noteaza ca Washingtonul a cerut unui numar de patru tari UE sa semneze o serie de acorduri bilaterale ca o preconditie pentru a beneficia de programul Visa Waiver.

Unul din acorduri este din 2003 si vizeaza schimbul de informatii in vederea identificarii si detectarii teroristilor si a persoanelor suspectate de terorism.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Un alt acord prevede ca tarile semnatare trebuie sa ofere date, inclusiv biometrice, despre unele persoane, cu scopul de a preveni, detecta si investiga activitati infractionale grave si terorism. SUA au semnat deja astfel de acorduri cu mai multe state membre.

Potrivit surselor EurActiv, Comisia Europeana nu priveste cu ochi buni faptul ca unele tari UE semneaza acorduri privind schimbul de date cu SUA, in absenta unui acord Washington-Bruxelles in acest sens, care ar permite protejarea drepturilor cetatenilor europeni.

Diplomati din statele care nu beneficiaza de reciprocitate in privinta vizelor au precizat EurActiv ca tarilor lor vor notifica CE despre aceasta situatie inainte de termenul limita de 9 februarie.

Conform noii legislatii, daca SUA inca aplica vize la 90 de zile dupa ce aceste tari fac notificarea, Comisia poate decide sa aplice vize "pentru anumite categorii de cetateni SUA", termen care, potrivit sursei citate, se refera la persoanele care detin pasapoarte diplomatice.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Pe de alta parte, aceeasi diplomati au precizat ca vor fi continuate negocierile bilaterale, semn ca nu isi pun mari sperante in initiativa UE, comenteaza publicatia.

Odata cu adoptarea noului Regulament de catre Consiliu in decembrie, dupa votul PE din septembrie 2013, a fost semnata si o declaratie din partea mai multor statele membre. In declaratie se arata ca statele UE trebuie "sa ia in calcul ca in urma unor astfel de propuneri si decizii ar putea aparea si potentiale consecinte politice adverse pentru relatiile externe, atat ale Uniunii, cat si ale statelor membre".

"Acest lucru este valabil in special pentru relatiile externe cu partenerii strategici", se precizeaza in declaratia semnata de Belgia, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia, dar si Polonia, tara ai carei cetateni au inca nevoie de vize.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.