Copiii sirieni au fost supusi unor suferinte "de nedescris" in cei trei ani de razboi civil, Guvernul si militiile sale comitand nenumarate crime, multilandu-i si supunandu-i torturii, iar opozitia recrutandu-i sa lupte si sa foloseasca tactici teroriste in zone locuite de civili, denunta ONU.

"Incalcarile trebuie sa inceteze acum", scrie secretarul general Ban Ki-moon in acest raport, publicat luni de catre Consiliul de Securitate. "Indemn toate partile implicate in conflict sa adopte, fara intarziere, toate masurile necesare in vederea protejarii si respectarii drepturilor tuturor copiilor din Siria", a subliniat secretarul general al ONU.

Raportul, primul care vizeaza situatia copiilor si care acopera perioada 1 martie 2011-15 noiembrie 2013, prezinta o serie de orori la care copii din Siria au fost supusi de cand opozitia a declansat o revolta care s-a militarizat ce vizeaza indepartarea presedintelui Bashar al-Assad de la putere, enumerand de la comiterea unor abuzuri directe asupra copiilor, inclusiv violente de natura sexuala, si pana la incalcari de ordin mai general ale drepturilor copiilor, care merg, la randul lor, de la inchiderea scolilor si pana la interzicea accesului la ajutoare umanitare, scrie MEDIAFAX.

"Acest raport subliniaza asupra faptului ca utilizarea armamentului si unor tactici militare sunt disproportionate si folosite fara discernamant de catre fortele guvernamentale si militiile asociate acestora si au condus la nenumarate crime si mutilari ale unor copii si au obstructionat accesul copiilor la educatie si la servicii in domeniul sanatatii", scrie Ban Ki-moon.

"Fortele guvernamentale au fost responsabile, de asemenea, de arestari si incarcerari arbitrare, aplicarea unor rele tratamente si torturii asupra copiilor. Grupuri armate ale opozitiei au fost responsabile de recrutarea si folosirea copiilor atat in lupta, cat si ca sustinere, dar si in efectuarea unor operatiuni militare, utilizand inclusiv tactici teroriste, in zone locuite de civili, conducand la victime civile, inclusiv copii", denunta raportul.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Documentul releva disparitia a numerosi copii, ca toate partile in conflict au impiedicat livrarea de asistenta umanitara in zonele cele mai afectate de razboi si avertizeaza ca acesti copii au fost supusi unui nivel ridicat de stres din cauza ca au asistat la uciderea si ranirea membrilor familiilor lor sau pentru ca au fost despartiti de familii si/sau deplasati.

Oferind detalii despre incarcerea unor copii in varsta de 11 ani, in baza unor acuzatii de "asociere" cu grupari armate, masuri dispuse de catre fortele guvernamentale in cadrul unor campanii la scara larga, martori citati in document afirma ca acesti copii au fost supusi unor rele tratamente si torturati cu scopul de li se smulge marturisiri sau de a fi umiliti ori pentru a exercita presiuni asupra unor rude sa se predau sau sa marturiseasca.

"Rele tratamente si acte asimilate torturii au inclus, potrivit unor martori, batai cu cabluri de metal, biciuri si bare de lemn sau metal, aplicarea unor socuri electrice, inclusiv in zona genitala, smulgerea unghiilor de la maini si picioare, supunerea la violente sexuale, inclusiv violuri si amenintari cu violul, simularea unor executii, arderea cu tigara, privarea de somn, inchiderea izolata si expunerea in cursul torturarii rudelor", se detaliaza in raport.

Citeste si:
Tavi Clonda, declarații neașteptate despre căsnicia cu Gabriela...
Tavi Clonda, declarații...

"Potrivit unor marturii, copiii au fost legati de maini sau alte membre si suspendati de pereti ori plafoane, au fost obligati sa isi introduca capul, gatul si picioarele in cauciucuri in timp ce erau batuti si au foste legati de masa si batuti", se mai arata im document.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.