Expertii din domeniul sanatatii sunt ingrijorati in legatura cu raspandirea unei noi tulpini a virusului gripei aviare care a provocat deja moartea unei femei in China, relateaza BBC News Online.

O femeie in varsta de 73 de ani din orasul Nanchang s-a infectat cu virusul H10N8 dupa ce a vizitat un targ de pasari, desi nu se stie sigur daca aceasta a fost sursa infectiei. O alta persoana s-a infectat in provincia Jiangxi.

Oamenii de stiinta au declarat pentru The Lancet ca potentialul acestei boli de a deveni o pandemie "nu ar trebui subestimat". Ei au studiat noul virus H10N8 si au constatat ca acesta a evoluat din unele caracteristici genetice care i-ar putea permite sa se reproduca eficient la oameni. Ei sunt ingrijorati ca, in cele din urma, acesta s-ar putea raspandi de la om la om, desi expertii subliniaza ca nu exista inca nicio dovada in acest sens.

"Un al doilea caz de H10N8 a fost identificat in provincia Jiangxi din China, la 26 ianuarie 2014. Acest lucru este foarte ingrijorator deoarece arata ca virusul H10N8 a continuat sa circule si ar putea cauza mai multe infectii pe viitor", a declarat doctorul Mingbin Liu de la Centrul pentru controlul si prevenirea bolilor din Nanchang, scrie MEDIAFAX.

"Ar trebui sa fim intotdeauna ingrijorati atunci cand virusurile trec bariera dintre specii de la pasari sau animale la oameni, deoarece este foarte improbabil ca noi sa avem o imunitate anterioara care sa ne protejeze", a declarat doctorul Jeremy Farrar, directorul Wellcome Trust. "Ar trebuie sa fim deosebit de ingrijorati atunci cand aceste virusuri manifesta caracteristici care sugereaza ca au capacitatea de a se reproduce usor sau de a deveni virulente sau rezistente la medicamente", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.