Rata avorturilor practicate in 2011 a fost cea mai mica inregistrata in ultimii 40 de ani in Statele Unite, aparent din cauza unei utilizari mai importante a metodelor contraceptive si nu pentru ca accesul la intrerupea voluntara a sarcinii a fost limitat, releva un studiu.

In 2011, rata avorturilor practicate a fost de 16,9 interventii la 1.000 de femei cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani - 1,1 milioane -, cea mai mica rata inregistrata dupa cea de 16,3, in 1973, releva un studiu efectuat de catre Guttmacher Institute, specializat in probleme de reproducere.

In perioada 2008-2011, rata a scazut cu 13%, proceduri fiind practicate din ce in ce mai devreme, la nivelul aproape tuturor staelor.

Numarul de avorturi a atins un varf in 1981, cand rata a fost de 29,3 interventii la 1.000 de femei.

Studiul noteaza ca, in perioada 2008-2011, numarul unor profesionisti sau institutii care propun intreruperea voluntara a sarcinii a scazut cu doar 4%, iar cel inregistrat exclusiv la nivelul clinicilor cu 1%.

Astfel, nu se adevereste "ca aceasta scadere este legata de o scadere a numarului de prestatori", afirma Rachel Jones, care a condus studiul. De fapt, scaderea coincide cu o scadere a numarului de sarcini si nasteri, in contextul in care tot mai multe femei utilizeaza mijloace contraceptive perfomante, iar "criza recenta a determinat numeroase cupluri sa evite sau sa amane o sarcina", noteaza institutul, scrie mediafax.

Studiul a fost efectuat inainte de scandalul reglementarilor care restrang avortul, adoptate in mai multe state si care au intrat in vigoare abea la sfarsitul lui 2011 sau mai tarziu, mai noteaza institutia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.