Autoritatile ecuadoriene au anuntat stare de alerta in jurul vulcanului Tungurahua, situat in centrul tarii. Din cauza pericolul acestia au decis evacuarea.


Serviciul national de gestionare a riscurilor (SNGR) a anuntat sambata ca a decretat in unele zone alerta portocalie, penultimul nivel inaintea celei rosii, dupa noile eruptii ale vulcanului de 5.029 de metri altitudine din Anzii Cordilieri, situat la 135 de kilometri sud de Quito.

Serviciile de urgenta au anuntat, de asemenea, pe retelele de socializare ca au evacuat cu ajutorul politiei "toti locuitorii" din localitatile invecinate Chacauco si Bilbao.

SNGR a precizat ca activitatea vulcanului era "crescuta" sambata seara, inregistrandu-se importante emisii de cenusa in unele localitati si proiectii incandescente care au provocat inchiderea mai multor drumuri.

Totusi, in ultimul sau bilant, Institutul de geofizica ecuadorian a semnalat o "diminuare progresiva a activitatii".

Regiunile Tungurahua si Chimborazo, situate in apropierea vulcanului, constituie caile de acces catre Amazonia. La poalele vulcanului, orasul Banos primeste in medie un milion de turisti pe an, dintre care 40 la suta straini, potrivit autoritatilor, citate de MEDIAFAX.

Vulcanul Tungurahua (care inseamna "gatul de foc" in limba indigena quechua) este in eruptie din 1999, perioadele de acalmie alternand cu cele de activitate. In 2006, sase persoane au murit in timpul unei eruptii puternice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.