Agentia Nationala americana de Securitate (NSA) utilizeaza uneori informatii colectate in scopuri economice, a declarat fostul ei consultant Edward Snowden, potrivit unui fragment, difuzat sambata, dintr-un interviu programat duminica seara, acordat unui post german de televziune.

"Daca exista informatii, de exemplu, despre Siemens, care sa fie in interesul national, dar care nu au nimic a face cu securitatea nationala, ei, bine, ei vor lua aceste informatii", a declarat Snowden, potrivit traducerii in germana a unui fragment difuzat in jurnalul de sambata seara de postul public ARD.

Interviul a fost realizat de un jurnalist de la NDR, un post regional care face parte din reteaua ARD si care a lucrat in baza unor documente secrete livrate de Snowden unor jurnalisti. El a turnat saptamana aceasta la Moscova, in cel mai mare secret, primul interviu filmat cu fostul consultant de cand acesta a parasit Hong Kong-ul, in iunie 2013, pentru a se refugia in capitala rusa, unde locuieste in prezent, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 30 de minute din interviu urmeaza sa fie difuzate duminica seara la ora 22.00 GMT (luni, 0.00, ora Romaniei) pe postul public ARD. Primele fragmente urmeaza sa fie difuzate la ora 20.45 GMT (22.45, ora Romaniei), in emisiunea de dezbatere a prezentatorului-vedeta Günther Jauch, tot la ARD.

Pe site-ul de internet, NDR afirma ca Snowden a declarat ca nu se mai afla in posesia vreunui document confidential, pentru ca le-a dat pe toate unor jurnalisti pe care i-a selectat. El a spus ca nu vrea si nu poate sa anticipeze eventuale noi dezvaluiri in viitor.

In afara de dezvaluirile deja efectuate si de consecintele lor, Snowden "abordeaza, de asemenea, cariera sa personala de santinela si persoana care trage semnalul de alarma", adauga NDR pe site.

Fostul consultant al serviciilor de informatii americane este inculpat in Statele Unite pentru spionaj si furt de documente apartinand statului, dupa ce a facut dezvaluiri suparatoare despre supravegherea electronica operata de catre autoritatile americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.