Uniunea Europeana intentioneaza sa reevalueze sistemul de control la frontierele externe pentru a limita plecarea tinerilor europeni in Siria, unde participa la conflictul armat din aceasta tara, afirma Gilles de Kerchove, coordonatorul UE responsabil de combaterea terorismului.

"Toate instrumentele de control la frontierele externe au fost concepute pentru blocarea intrarii strainilor, nu pentru a evita iesirile europenilor", a subliniat oficialul UE.

"Insa plecarile tinerilor europeni si inrolarea lor in organizatia terorista Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL), afiliata retelei Al-Qaida, au devenit o sursa de preocupare majora", a precizat Gilles de Kerchove in cursul unei reuniuni pe teme de securitate desfasurata la Atena, scrie MEIDAFAX.

"Nu vrem ca tinerii germani sa plece pentru a participa la razboiul civil din Siria, nu vrem ca acestia sa revina pregatiti pentru a comite atentate pe teritoriul european", a declarat ministrul germane de Interne, Thomas de Maiziere.

Conform serviciilor de informatii din statele membre UE, peste 2.000 de tineri europeni lupta in Siria sau intentioneaza sa ajunga in aceasta tara. Este vorba in principal de tineri din Franta, Belgia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Spania si Italia, explica Gilles de Kerchove.

In prezent, cel putin 270 de germani participa la confruntarile din Siria, precum si 700 de francezi, 250 de belgieni si 250 de britanici.

"Acesti oameni reprezinta o amenintare, pentru ca devin membri ai unui grup islamist si se antreneaza. Acest lucru nu inseamna ca toti vor reveni in spatiul UE pentru a comite atentate, dar exista riscul sa revina putini dintre ei pentru a face acest lucru, ceea ce este o problema", avertizeaza Gilles de Kerchove.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.