Marea Britanie a reprosat noului regim iranian ca nu a pus in aplicare reformele promise in domeniul respectarii drepturilor omului si a apreciat ca exista putine sperante cu privire la ameliorarea acestei situatii pe termen scurt, potrivit unui raport publicat luni de Foreign Office.

Raportul Ministerului de Externe exprima ingrijorari "grave" in legatura cu respectarea libertatii religioase si soarta jurnalistilor, in pofida unei ameliorari a relatiilor intre comunitatea internationala si Teheran dupa alegerea presedintelui iranian Hassan Rohani, in iunie 2013.

"Nu a avut loc o ameliorare notabila in domeniul drepturilor omului in Iran, in perioada octombrie-decembrie 2013", a subliniat raportul.

"Guvernul iranian continua sa faca declaratii publice pozitive cu privire la drepturile civile, dar nu s-a observat niciun semnal de schimbare la nivel institutional in ameliorarea situatiei drepturilor omului, in special pentru minoritatile religioase si etnice, pentru jurnalisti si aparatori ai drepturilor omului, pentru detinuti si femei", a deplans Foreign Office, scrie MEDIAFAX.

Raportul saluta publicarea, in noiembrie, a unui proiect de carta a drepturilor cetatenilor, insa avertizeaza ca, "fara modificarea legii sau atitudinii sistemului judiciar si fortelor de securitate, o schimbare reala este putin probabila".

Iranul a suspendat, luni, o parte a activitatilor sale nucleare pentru o perioada sase luni, in schimbul unei relaxari a sanctiunilor europene si americane, in cadrul unui acord istoric semnat la Geneva cu marile puteri, prima etapa catre negocierea unui compromis global.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.