Casa Alba a publicat joi un rezumat al conditiilor de punere in aplicare a acordului preliminar in domeniul nuclear semnat de catre marile puteri cu Iranul in noiembrie si care va intra in vigoare incepand de luni.

Acest text, care contine "consideratii tehnice", cuprinde un program de inspectii din partea Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) la instalatiile nucleare iraniene .

El cuprinde si un calendar al unor plati catre Iran, in valoare totala de sapte miliarde de dolari, reprezentand deblocarea unor averi iraniene in cadrul unei relaxari a sanctiunilor, in schimbul suspendarii anumitor elemente din cadrul programului nuclear al Republicii islamice, scrie MEDIAFAX.

Marea majoritate a datelor publicate joi au fost prezentate, deja, in conferinte de presa organizate de catre administratie dupa incheierea acordului, iar conditiile de aplicare au fost stabilite in cursul negocierilor care au avut loc saptamana trecuta la Geneva.

Textul complet, care defineste pentru AIEA modul de punere in aplicare a acestui acord istoric, a fost furnizat unui numar restrans de congresmeni si colaboratori ai Congresului, a anuntat Jay Carney, un purtator de cuvant al presedintiei americane.

Documentul publicat de Casa Alba confirma ca Iranul, conform acordului, urmeaza sa suspende productia de uraniu imbogatit la nivelul de 20% si sa saraceasca stocurile de care dispune deja. Iranul s-a angajat sa nu continue operatiunile de imbogatire in jumatate dintre centrifugele de la uzina de la Natanz si in trei sferuri dintre cele de la uzina de la Fordo.

"AIEA doreste sa pastreze secrete anumite aspecte ale acestui acord", a subliniat Carney joi.

"Totodata, pentru a ne respecta angajamentul de a publica cat mai multe informatii posibil (...), vom publica un rezumat detaliat al textului mai tarziu", a continuat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.