O urna antica greceasca, datand din anul 300 i.e.n, in care se afla cenusa psihanalistului Sigmund Freud si a sotiei sale, Martha Bernays, a fost sparta de hoti in timpul unei tentative de furt, care a avut loc intr-un crematoriu din nordul Londrei.

Angajatii crematoriului Golders Green, din nordul Londrei, au descoperit fragmentele sparte ale vasului grecesc, ce provine din colectia de antichitati a lui Sigmund Freud, pe 31 decembrie.

Urna fusese expusa publicului din anul 1939, cand Sigmund Freud a fost incinerat la Golders Green, dupa moartea sa, la varsta de 83 de ani. Dupa decesul sotiei sale, in 1951, la varsta de 90 de ani, cenusa acesteia a fost adaugata in urna, alaturi de ramasitele pamantesti ale lui Sigmund Freud, scrie MEDIAFAX.

Urna, ca si celebrul divan din cabinetul de consultatii au fost un dar din partea printesei Marie Bonaparte, care avea sa devina, la randul sau, psihanalista si care a ajutat familia Freud sa plece din Viena in 1938, odata cu ascensiunea regimului nazist.

Detectivul-adjunct Daniel Candler, din partea politiei londoneze, a calificat tentativa de furt drept un "act degradant".

"Facand abstractie de valoarea financiara a urnei, imposibil de inlocuit, precum si de semnificatia sa istorica, faptul ca cineva a incercat sa fure un obiect stiind ca inauntru se aflau ramasitele pamantesti ale unei persoane intrece orice imaginatie", a declarat Daniel Candler.

Angajatii crematoriului au afirmat ca urna a suferit distrugeri serioase, iar intre timp fragmentele au fost transportate intr-un loc sigur. De asemenea, s-au luat masuri de sporire a masurilor de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.