Peste 1.500 de nord-coreeni s-au refugiat in Coreea de Sud in 2013, un numar comparabil cu cel din anul precedent si in scadere evidenta de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, care a sporit lupta impotriva concetatenilor sai care fug din tara.

In urma cu cinci ani, numarul nord-coreenilor care fugeau din tara si ajungeau in Coreea de Sud, prin China, era de aproximativ 3.000 pe an.

Insa Kim Jong-un, care a preluat conducerea la Phenian in decembrie 2011 dupa decesul tatalui sau, a consolidat masurile de control la frontiera si a sporit presiunile asupra Beijingului pentru a-i trimite inapoi in tara natala pe fugari.

In 2013, 1.516 nord-coreeni au sosit in Coreea de Sud, a anuntat luni Ministerul sud-coreean al Unificarii. In 2012 numarul acestora a fost de 1.502, scrie MEDIAFAX.

Majoritatea nord-coreenilor care decid sa fuga din tara traverseaza frontiera cu China, dupa care incearca sa ajunga in Coreea de Sud prin alta tara.

Insa, in cazul in care sunt arestati in China, singurul aliat al Phenianului, autoritatile ii trimit acasa, deoarece ii considera refugiati din motive economice si nu refugiati politici.

Aceasta politica este criticata dur de catre aparatorii drepturilor omului, care ofera asigurari ca fugarii prinsi sunt supusi unor sanctiuni severe in Coreea de Nord, constand in internarea in lagare de munca sau aplicarea torturii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.