Regimul iranian a invitat-o pe Catherine Ashton, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, sa efectueze o vizita la Teheran, in contextul depasirii disensiunilor privind aplicarea programului nuclear, relateaza AFP.

"Doamna Ashton are o invitatie din partea ministrului de Externe Mohammad Javad Zarif sa vina la Teheran oricand doreste", a declarat adjunctul sefului diplomatiei iraniene, Abbas Araghchi, citat de agentia Mehr, transmite MEDIAFAX.

Sefa diplomatiei europene "a primit cu interes informatiile de presa cu privire la o posibila invitatie", a afirmat purtatorul de cuvant al lui Catherine Ashton, Michael Mann, la Bruxelles.

Ea a "anuntat ca ia in considerare posibilitatea unei vizite la Teheran", daca negocierile "vor progresa spre un acord global", a adaugat Mann.

Iranul si marile puteri au rezolvat "toate punctele aflate in dezacord" referitoare la acordul nuclear incheiat in noiembrie, iar ratificarea depinde acum de aprobarea diferitelor capitale, a anuntat vineri negociatorul iranian Abbas Araghchi.

Oficialul iranian a facut acest anunt dupa discutiile care au avut loc timp de doua zile in Elvetia intre reprezentantii Iranului si cei ai Grupului 5+1 (China, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Rusia si Germania).

"Au fost facute progrese semnificative in toate problemele care existau", a confirmat Mann.

Iranul este suspectat de comunitatea internationala ca incearca sa fabrice arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. La 24 noiembrie, Iranul si Grupul 5+1 au semnat un acord care prevede limitarea, timp de sase luni, a activitatilor nucleare iraniene, in schimbul atenuarii sanctiunilor economice internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.