Grecia a preluat miercuri presedintia UE, printr-o ceremonie desfasurata la Atena in prezenta mai multor lideri europeni, o etapa cu o dimensiune simbolica la mai bine de patru ani de la inceputul crizei financiare si cu cateva luni inaintea alegerilor europarlamentare.

"Este o mare responsabilitate pentru Grecia sa detina presedintia UE in timpul unui semestru in care vor fi organizate alegerile din luna mai", a subliniat miercuri ministrul de Externe, Evangelos Venizelos, intr-o conferinta de presa.

Presedintii Consiliului European si Comisiei, Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, precum si toti comisarii europeni se vor deplasa la Atena si urmeaza sa se intalneasca in cursul dupa-amiezii cu membri Guvernului grec, cum se intampla la inceputul fiecarei presedintii semestriale a UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a sosit la Atena in cursul dupa-amiezii si urmeaza sa sustina o conferinta de presa la ora 15.15 GMT (17.15, ora Romaniei) cu premierul grec, Antonis Samaras.

Aceasta vizita, intr-o tara care a fost epicentrul crizei financiare si care a fost nevoita sa accepte sacrificii grele, risca sa ia o dimesiune speciala, scrie MEDIAFAX.

Pentru Grecia, miza este sa redevina o tara "ca toate celelalte", dupa cum s-a exprimat premierul grec. In mesajul transmis la sfarsitul anului, el a promis ca 2014 va fi anul in care se vor incheia planurile de asistenta financiara din partea UE si FMI care, din 2010, au sustinut Atena.

De asemenea, anul acesta trebuie sa fie unul in care Grecia va pune capat celor sase ani de recesiune. Grecia ar urma sa inregistreze o crestere modesta de 0,6%, potrivit previziunilor Guvernului si ale Comisiei Europene.

Presedintia greaca a provocat insa si reactii negative: liderul principalului partid de opozitie, Syriza (stanga radicala), Alexis Tsipras, a anuntat ca nu va participa la ceremonia de miercuri seara ce va marca preluarea de catre Grecia a conducerii Consiliului Uniunii Europene. Gestul este in special unu "simbolic" pentru politicianul grec, adversar declarat al planurilor de austeritate impuse tarii sale.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.