Fostul secretar american al Apararii Robert Gates critica vehement modul in care a fost condus razboiul din Afganistan de catre administratia lui Barack Obama in memoriile sale, afirmand ca presedintele insusi nu mai credea in propria politica.

In memoriile sale intitulate "Duty: Memoirs of a Secretary at War", care vor aparea la 14 ianuarie si din care New York Times si Washington Post au publicat extrase marti, fostul sef al Pentagonului (2006-2011) in timpul presedintilor George W. Bush si Barack Obama este foarte acid.

El descrie in special o reuniune din martie 2011 in cursul careia presedintele democrat pare sa nu mai creada in strategia pe care o decisese cu 18 luni inainte, trimitand 30.000 de militari suplimentari si isi exprima dubiile cu privire la capacitatile generalului David Petraeus, comandantul fortelor din Afganistan, scrie MEDIAFAX.

"Eram acolo, mi-am spus: presedintele nu mare are incredere in comandantul sau (militar), nu il poate suporta pe (presedintele afgan Hamid) Karzai, nu crede in propria strategie si nu considera acest razboi ca fiind al sau. Pentru el este vorba doar despre a se retrage", scrie Gates, un republican care a acceptat sa ramana la conducerea Pentagonului in timpul administratiei lui Barack Obama.

El era "sceptic, daca nu total convins, ca (strategia sa) va esua", a adaugat el. Refuzand sa intre in polemica, administratia a subliniat ca presedintele "ii este recunoscator lui Bob Gates pentru munca sa in calitate de secretar al Apararii".

"Este de notorietate publica faptul ca presedintele a fost intotdeauna hotarat sa duca la bun sfarsit misiunea de destructurare a Al-Qaida asigurandu-se ca avem un program clar, care se va incheia in acest an, pentru a pune capat progresiv razboiului", a subliniat Caitlin Hayden, purtatoarea de cuvant a Consiliului pentru securitatea nationala (NSC) al presedintiei americane.

In cartea sa, Robert Gates isi povesteste exasperarea in fata gestionarii afacerilor legate de aparare de catre Casa Alba, "care a adus micromanagementul si imixtiunea in operatiunile sale la un nou nivel".

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

"Desi prea devreme pentru aceasta administratie, suspiciunea si neincrederea in generali manifestata de oficiali ai Casei Albe, inclusiv presedintele si vicepresedintele, au devenit o mare problema", regreta el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.