Premierul irakian Nuri al-Maliki le-a cerut locuitorilor si triburilor sa alunge insurgentii care au preluat controlul Fallouja, pentru a evita luptele in oras, a anuntat luni televiziunea de stat Iraqiya, citata de AFP.

Maliki a cerut "populatiei din Fallouja si triburilor sale sa alunge teroristii", pentru a fi scutiti de "pericolele confruntarilor armate".

Potrivit MEDIAFAX, televiziunea a precizat ca premierul a ordonat fortelor de securitate "sa nu atace zonele rezidentiale din Fallouja".

Autoritatile au pierdut, saptamana trecuta, controlul Fallouja si al unor cartiere din Ramadi, doua localitati din provincia Al-Anbar situate la 100 si, respectiv, 60 de kilometri de Bagdad.

Aceasta este prima data cand persoane inarmate preiau direct controlul unor zone urbane de la insurectia sangeroasa urmata de invazia americana in Irak in 2003 si indepartarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein.

Luni dimineata, lupte aveau loc in nord, nord-est si sud de Ramadi, a anuntat un comandant de politie, in timp ce un capitan anunta confruntari la est de Fallouja.

Luptel de la Al-Anbar s-au soldat cu peste 200 de morti in trei zile, acestea fiind violentele cele mai sangeroase din aceasta provincie din ultimii ani, potrivit unor surse oficiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.