Consiliul National Sirian (CNS), cea mai importanta formatiune a opozitiei, a reafirmat vineri ca nu va participa la conferinta de pace, programata pe 22 ianuarie, in Elvetia, fara a exclude o decizie similara a Coalitiei opozitiei.

"Dupa reuniuni cu delegatii reprezentand Grupul Prietenii Siriei, emisarul ONU si Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, si ministrul rus de Externe (...), Consiliul National Sirian confirma ca nu are niciun motiv sa participe la conferinta", a declarat pentru AFP Samir Nachar, membru al CNS, potrivit MEDIAFAX.

CNS a anuntat deja la 13 octombrie ca nu va participa la aceasta conferinta, organizata la initiativa Statelor Unite si Rusiei, amenintand chiar ca se va retrage din Coalitia opozitiei, daca aceasta va lua parte.

"Ideea acestei intalniri este inoportuna (...), ea are drept scop sa plaseze regimul sirian si opozitia pe picior de egalitate. Noi o respingem", a declarat Nachar.

CNS a sustinut intotdeauna ca refuza sa negocieze pana cand nu va avea garantii ca presedintele sirian Bashar al-Assad va pleca de la putere.

"Mesajul pe care il primim este ca soarta lui Assad va fi decisa de sirieni. Statele Unite sprijina cererea noastra privind plecarea lui, insa Rusia nu accepta aceasta conditie prealabila", a explicat Nachar.

Se asteapta ca si Coalitia opozitiei nu va merge la conferinta care urmeaza sa aiba loc la Montreux. "Coalitia pana la urma nu va merge. CNS nu este singurul care nu vrea sa participe, multi alti opozanti din cadrul Coalitiei refuza discutiile si vor vota impotriva", a adaugat el.

Coalitia urmeaza sa se reuneasca in cadrul Adunarii sale Generale, la Istanbul, duminica si luni, si sa ia o decizie cu privire la participarea sa la conferinta de pace din Elvetia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.