Liderul nord-coreean Kim Jong-un a amenintat, miercuri, cu un "dezastru nuclear" in Peninsula Coreeana daca aceasta se va confrunta cu un nou razboi si a avertizat Statele Unite ca nu vor ramane nevatamate in acest conflict.

"Daca razboiul izbucneste din nou (in peninsula), el va aduce un dezastru nuclear masiv si Statele Unite nu vor ramane nevatamate", a declarat Kim Jong-Un, intr-un mesaj difuzat de televiziunea nationala cu ocazia trecerii in noul an.

"Ne confruntam cu o situatie in care un mic incident militar accidental poate conduce la un razboi total", a avertizat el.

Potrivit analistilor si oficialilor militari sud-coreeni, regimul ar putea sa recurga la provocari militare la inceput de an pentru a restrange randurile in jurul liderului sau, scrie MEDIAFAX.

Coreea de Sud, obisnuita cu invectivele si amenintarile nord-coreene, a reactionat prin vocea ministrului Apararii, Kim Kwan-jin, care a afirmat ca armata sud-coreeana "trebuie sa raspunda fara mila oricarei provocari a inamicului".

Liderul nord-coreean a revenit si asupra executiei unchiului sau, Jang Song-thaek, altadata unul dintre oficialii cei mai influenti ai regimului dar pe care l-a calificat drept un "gunoi".

"Partidul nostru a luat anul trecut masuri decisive pentru eliminarea elementelor putrezite din sanul sau", a justificat Kim, criticand acte "antipartid, antirevolutionare". Aceasta "epurare a contribuit si la consolidarea unitatii partidului si revolutiei", a declarat el.

Aceasta este prima data cand liderul nord-coreean il critica public pe unchiul sau, arestat si executat in decurs de cateva zile la jumatatea lui decembrie pentru tradare si coruptie.

Jang Song-thaek, in varsta de 67 de ani, i-a servit drept mentor atunci cand a preluat conducerea tarii dupa decesul tatalui sau, Kim Jong-il, in decembrie 2001.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.