Elvetia a preluat, miercuri, presedintia anuala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la Ucraina.

Elvetia urmareste "progrese privind conflictele inghetate, lupta impotriva amenintarilor transnationale, promovarea securitatii si stabilitatii si punerea in aplicare a unui plan pentru tineri", a declarat intr-un comunicat ministrul elvetian al Afacerilor Externe, Didier Burkhalter, desemnat presedintele OSCE pentru 2014.

OSCE, un organism mostenit din perioada Razboiului Rece care are 57 de membri, intre care Statele Unite, beneficiaza de o "pozitie unica pentru a lega zonele euroatlantica si eurasiatica", a afirmat Burkhalter, scrie MEDIAFAX.

Berna, a reiterat ministrul, vrea sa asocieze strans presedintia sa cu cea a Serbiei, care o va urma in 2015.

O alegere in concordanta cu una dintre prioritatile geografice ale presedintiei elvetiene, respectiv aceea de a parafa pacea in Balcani, in special intre Serbia si Kosovo.

OSCE spera, de asemenea, in 2014 intr-un progres al negocierilor in conflictul dintre Armenia si Azerbaidjan pe tema regiunii disputate Nagorno-Karabah.

OSCE a fost instituita in 1973 sub numele de Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa (CSCE), cu doi ani inainte de Acordurile de la Helsinki in 1975, care au deschis calea catre mai multi ani de "destindere" intre Est si Vest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.